Modelleringstaal voor SOA begin 2009 klaar

Begin 2009 publiceert de Object Management Group (OMG) de eerste versie van SoaML. Dat is een modelleringstaal waarmee ontwikkelaars ict-architecturen die op diensten zijn gebaseerd, beter kunnen structureren. Het gaat daarbij niet alleen om webdiensten.

De Object Management Group (OMG) verwacht begin 2009 de modelleringstaal SoaML (Service-oriented architecture Modeling Language) te kunnen publiceren. De opensourcetaal is een uitbreiding op de Unified Modeling Language (UML), die zijn oorsprong heeft in het midden van de jaren '90.

Gestructureerd en consistent

SoaML is bedoeld om op diensten gebaseerde ict-architecturen te structureren en te voorzien van een consistent modelleringsframework. "De modelontwerpen kunnen worden gebruikt voor contracten, diensten, aanbieders en consumenten. Alle dingen die je verwacht voor de oplevering van een project dat op service-oriented architecture is gebaseerd", vertelt directielid Victor Harrison van OMG aan het Amerikaanse Infoworld.

Analist Ron Schmelzer van het in OMG deelnemende bedrijf ZapThink valt het op dat de taal zich niet alleen richt op het gebruik van webdiensten: "Het is goed dat de OMG de taal niet te veel toespitst op webdiensten. We weten inmiddels allemaal wel dat soa (service-oriented architecture, red.) en webdiensten helemaal niet hetzelfde is. Ik denk dat bedrijven door de specificatie het belang gaan inzien om het modelleren van de architectuur te splitsen van het modelleren van de onderliggende technologie."

Consortium OMG

OMG is een consortium van honderden technologiebedrijven, waaronder Apple, HP, Sun Microsystems, IBM, Microsoft en SAP. Ook tientallen universiteiten zijn bij de organisatie aangesloten. Het werd in 1989 opgericht met als doelstelling om standaarden te ontwikkelen van gedistribueerde objectgeöriënteerde systemen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-12-11T11:36:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.