Standaard moet regie SOA-project verbeteren

Twee nieuwe standaarden kunnen bedrijven helpen bij het professionaliseren van hun service georiënteerde architectuur (soa). Dat maakt de soa-werkgroep van The Open Group bekend, na vier jaar van voorbereidend werk. Een soa is een methode om onderdelen van verouderde bedrijfssystemen flexibel beschikbaar te stellen via een netwerk of het internet. De nieuwe standaarden kunnen helpen bij het meten van de degelijkheid van die oplossing en bij het voeren van regie over deze complexe architectuurvorm.

The Open Group, een leveranciers- en technologieneutraal consortium voor de ontwikkeling van open standaarden biedt de standaarden gratis ter download aan. Het gaat om het Open Group Service Integration Maturity Model (OSIMM) en om een SOA Governance framework.

OSIMM is een model dat bedrijven kunnen gebruiken om de degelijkheid te meten van hun service georiënteerde architectuur en om deze volwassener te maken. Het SOA Governance Framework is een methodologie voor het ontwikkelen van een grondige regievoering over soa-projecten.

Cloud is ook een soa

De leider van de soa-werkgroep, Chris Harding, wil zich nu gaan bezighouden met het vormen van een werkgroep voor cloud computing. Deze gaat zich richten op het ontwikkelen van open standaarden voor cloud computing. Harding denkt echter dat het OSIMM bedrijven ook kan helpen om hun strategie voor de cloud te bepalen, omdat de cloud ook service georiënteerd is.

Volgens een definitie van Gartner is cloud computing ‘een computationele stijl waarbij ict schaalbare en elastische mogelijkheden biedt die worden geleverd als dienst aan externe klanten via het gebruik van internettechnologie'.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-08-28T13:04:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.