Datacenterbeheerder krijgt het moeilijk in 2010

Datacenter

Beheerders van een datacenter krijgen het zwaar in 2010. Dat voorspelt onderzoeksbureau Gartner. De problemen rond energie, ruimte en technologie zullen volgend jaar nog groter worden. 'De energiekosten zijn de snelst groeiende kosten van datacenters. Toch besteden beheerders niet genoeg aandacht aan het meten, monitoren en aanpakken van deze kostenpost', zegt onderzoeker Rakesh Kumar.

Volgens de onderzoeker realiseren de beheerders zich onvoldoende welke besparingen ze kunnen realiseren. 'Ze moeten beseffen dat het verwijderen van een x86-server uit een datacenter een besparing oplevert van 400 dollar aan energiekosten per jaar', aldus Kumar.

Beheerders moeten af van het idee dat er slechts een manier is om de kosten van een datacenter omlaag te brengen, zegt het onderzoeksbureau. De analisten adviseren om alle kosten op een rijtje te zetten en uit te zoeken wat de grootste kostenposten zijn.

Nieuwe hardware

Een tip die de analisten geven is om oude hardware, of hardware die niet goed te benutten is, te vervangen door nieuwe modellen. Klanten van Gartner geven aan dat door een dergelijke vervanging er 5 tot 20 procent minder servers nodig zijn.

Een andere besparing is het terugbrengen van het aantal locaties. Ook naar de locatie van het datacenter moet worden gekeken. 'Veel datacenters zijn de laatste jaren gegroeid, omdat het bedrijf groeide, maar daardoorstaan ze soms op de verkeerde plek. Bijvoorbeeld wanneer zij staan in een land met hoge arbeidskosten', zegt het onderzoeksbureau. Bedrijven moeten bij de heroverweging van de lokatie van het datacenter kijken naar arbeidskosten, energiekosten en andere faciliteiten.

Ook voor de toekomst moeten bedrijven rekening houden met de verwachte groei van het datacenter. De lokatie moet tenminste nog vijf jaar vooruit kunnen, adviseren de analisten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

>> De analisten adviseren om alle kosten op een rijtje te zetten en uit te zoeken wat de grootste kostenposten zijn.

Goh, verbazingwekkend. Dit is sinds het ontstaan van de economie al de manier om te bezuinigen, mooi dat Gartner dit nu ook eindelijk heeft ontdekt. Hoezo intrappen van een openstaande deur?

Gartner is niet meer dan een bullshitgenerator waar veel te veel geld voor wordt betaald. Misschien moet ik het onderzoeksbureau "frank" maar eens gaan oprichten. Intrappen van openstaande deuren en daar ook nog veel geld voor ontvangen, dat kan ik ook wel!

Goh Frank, daar trap je wel een openstaande deur in.
Blijkbaar ben je goed genoeg om inderdaad je eigen onderzoeks bureau te beginnen.

Als het zover is, laat het me weten wanneer je daarbij hulp nodig hebt. Wellicht heb ik interesse. :-)

Ja en over een paar jaar staan dan al onze kritische gegevens en systemen in landen waar de energieopwekking zeer milieuonvriendelijk is, waar geen wet op bescherming persoonsgegevens bestaat, waar onze gegevens (o.a. creditcards) verkocht worden aan de hoogste bieders, en waar het personeel na enkele maanden vertrekt omdat ze elders een tientje meer kunnen verdienen. Ik hoop dat de beslissers zich drie maal bedenken voordat ze de datacentres naar 3e wereld landen exporteren.

Wel leuk dat er eindelijk eens meer aandacht wordt gevraagd voor het monitoren van de gegevens. Op de MTS heb ik altijd geleert dat meten is weten!
Ikzelf ben in bespreking met leveranciers (o.a. Schleifenbauer) van stekkerblokken, waarbij je netjes per server kunt uitlezen hoeveel energie er verbruikt wordt en dat vervolgens met een monitoring tool (zoals TSMS) gaat oppakken en netjes in een portal de rappportage voor de klant kan klaarzetten, zoddoende aangevend waarom zijn energie rekening hoger is dan de buurman in zijn rek. Zo krijg ik zelf ook een overzicht van systemen en kan klanten adviseren voor vernieuwing. Enfin... ik ben er mee bezig...

Een ook niet onbelangrijke tip. Let op de koelingskosten. Warmte energie afvoeren kan ook te veel energie kosten.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-11-27T10:21:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.