Kabelaars hopen negatief advies EZ-werkgroep

De vereniging van kabelbedrijven NLkabel hoopt dat de pasingestelde glasvezelwerkgroep een negatief advies geeft over overheidsparticipatie bij de aanleg van breedbandnetwerken. Dat zegt directeur Rob van Esch van NLkabel. 'De overheid moet de breedbandmarkt niet verstoren. Als het aan gemeenten ligt, kiezen ze voor glasvezel tot de voordeur, dat KPN-dochter Reggefiber biedt.' Die partij is volgens Van Esch de grootste concurrent van de kabelaars.

Staatssecretaris Frank Heemskerk (EZ) stelt een werkgroep in voor advies over overheidsdeelname bij de aanleg van breedbandnetwerken. Eerder besliste hij namelijk dat lokale overheden financieel mogen bijspringen als commerciële aanleg van de netwerken onvoldoende van de grond komt.

NLkabel is overtuigd dat de werkgroep inziet dat dit de markt onnodig zou verstoren. 'Gemeentelijke steun aan glasvezel is namelijk steun aan Reggefiber en dus aan KPN', aldus Van Esch. Zijn vereniging vertegenwoordigt alle kabelbedrijven in Nederland zoals  Ziggo en UPC.

Pure commercie

'Door nieuwe netwerktechnologie doet onze kabel niet onder voor glasvezel', vertelt de NLkabel-directeur. 'Gemeenten voelen zich echter onterecht aangesproken door de FTTH-lobby. Dat is pure commercie.' FTTH (Fiber to the Home) betekent dat de glasvezel tot aan de voordeur reikt, in tegenstelling tot wat kabelaars aanbieden. Zij gebruiken namelijk glasvezel in combinatie met een coax-kabel voor de laatste paar honderd meter. Met de kabeltechnologie euroDocsis 3.0 kunnen volgens Van Esch snelheden van tenminste 5 gigabits per seconde worden bereikt.

Directeur Van Esch probeert alles in historisch perspectief te plaatsen. 'Vier jaar geleden adviseerde een werkgroep dat in de toekomst snelheden tot 10 megabits per seconde alleen mogelijk zou zijn via glasvezel. Nu leveren de kabelbedrijven zélf al snelheden die twaalf keer hoger liggen. Dan gaan de huidige argumenten voor glasvezel tot aan de deur toch ook niet meer op?'

Webcast: verandering door glasvezel

Nederland loopt weliswaar voorop bij het gebruik van breedbandinternet, maar het zal moeilijk worden om deze voorsprong bij de ontwikkeling van nieuwe technologie te behouden. In deze webcast worden de veranderingen die glasvezel teweeg brengt, besproken aan de hand van drie subthema's: - Gevolgen voor de infrastructuur van de onderneming. - Meer bandbreedte; wat zijn de gevolgen voor het bedrijfsleven? - Verschuiving naar de cloud, virtualisatie en het datacenter.

Ga naar de webcast

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Deze maatschappijen hebben te veel macht. Die moet gebroken worden. Zeer snel zelfs. De prijzen die men vraagt, gebonden in pakketten, lees koppelverkoop, moet ook grondig onder de loep genomen worden.

Daar ik hierover weinig over verneem heb ik besloten zelf de handschoen te gaan opnemen tegen dit deels wanbeleid van onze politiek.

Als de heren kabelaars dan ook met een volwaardig en betaalbaar alternatief komen....

Ik woon in een woonwijk van nog geen 15 jaar oud
Toen ik er kwam wonen was ISDN het hoogst haalbare
Een paar jaar later was er behoefte aan meer bandbreedte, maar de centrale's waren (aldus KPN) niet geschikt voor DSL varianten.
Kort daarna konden we internet via de kabel krijgen.
Hoe vreemd, binnen 3 maanden na die aankondiging konden we ineens wel ADSL krijgen.

Ondertussen is er een glasvezelnetwerk aangelegd, en heb ik een alles in 1 pakket via glas.
En hoe verassend, de kabelexploitant gaat ook z'n bandbreedte verhogen. Ze bieden nu 50Mb up/5 Mbdown aan Echter, de prijs ligt nog aardig boven wat ik nu betaal voor 100/100.

Het zijn inderdaad monopolisten, en helaas heb je vaak weinig tot geen alternatieve opties.

De kabelaar heeft bij ons in de regio aardig wat aandeel verloren afgelopen jaren in ieder geval.
Ze zijn blijkbaar bang dat dit landelijk doorzet als meer mensen (al dan niet gesubsidieerd) naar glas overstappen.Kabelaars konden zeker 10 jaar geleden al een verbinding bieden die de top van ADSL nu is. Gezien de kabelaars dat niet hebben gedaan, en nu ook niet de maximale capasiteit (piek) aanbieden, zorgen ze er voor dat hun technologische voorsprong teniet wordt gedaan.

Eigenlijk falen ze dus zelf het hardste ;) Mooiste zou natuurlijk zijn om op FTTH (tien)gigabit te termineren, en iedereen z'n diensten er op te laten aanbieden. Maar goed dat zal wel weer te vooruitstrevend zijn.

Natuurlijk willen kabelaars hun geografische monopolie op breed televisie-aanbod via een standaard aanwezige verbinging nog langer uitmelken. De Nederlandse TV-kijker is een makkelijke melkkoe.

Dat ze het desondanks voor elkaar kregen om hun netwerk gesloten te houden voor andere aanbieders zegt al genoeg over de lobby-macht die daarmee betaald kan worden.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-12-11T14:55:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.