Managed hosting door True

VU opent lab voor interactie computer-mens

Een onderzoekslaboratorium aan de Vrije Universiteit in Amsterdam moet onderzoek naar de interactie tussen mens en computer makkelijker maken. Het Intertain Homelab biedt onderzoekers een omgeving met allerlei attributen, zoals bijvoorbeeld sensoren of interactieve software. Het onderzoekslab is betaald door de universiteit zelf, met subsidies van onder andere Surfnet.

Drie soorten informatica-onderzoek zullen de ruimte gebruiken, vertelt onderzoeker Michel Klein. Het gaat om onderzoek naar sensornetwerken, nieuwe media en 'human ambiance'. De ruimte biedt allerlei soorten apparatuur, bijvoorbeeld een eye tracker en een hartmeter, maar ook slimme software. Deze apparatuur wordt onder andere gebruikt bij het 'human ambiance'-onderzoek, dat kijkt hoe technologie mensen optimaal kan ondersteunen bij wat ze doen.

'Door verschillende apparatuur aan elkaar te koppelen, kun je zien wat iemand aan het doen is en waar zijn aandacht ligt. Je kunt bijvoorbeeld zien of iemand moe wordt of waar hij naar kijkt. De taak kan dan bijvoorbeeld aan een ander worden gegeven, of er kan een waarschuwingssignaal klinken,' zegt Klein. Voorheen werd de eye tracker bij onderzoek gebruikt, maar had de universiteit niet de mogelijkheid om daaraan ook andere meetapparatuur te koppelen.

Droogzwemmen

Onderzoekers naar nieuwe media kunnen de ruimte bijvoorbeeld gebruiken voor onderzoek naar gepersonaliseerde televisie. 'Dit onderzoek deden we al, maar eigenlijk waren we aan het droogzwemmen. Straks kunnen we ook echt mensen neerzetten om testen te doen', zegt Klein. Voorheen gebruikte de universiteit de faciliteiten van andere instellingen, bijvoorbeeld het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Straks kunnen de testen binnenshuis plaatsvinden.

Het onderzoekslab kwam tot stand met geld van de Vrije Universiteit en subsidies van onder meer Surfnet. Er is budget gereserveerd om de continuïteit van het lab te waarborgen. Nieuwe apparatuur hopen de onderzoekers te kopen met geld uit nieuwe projectaanvragen. Klein: 'Soms is voor onderzoek specifieke apparatuur nodig. Door dit in een projectaanvraag te vermelden, hopen wij nieuwe apparatuur voor het laboratorium aan te kunnen schaffen.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-12-11T14:59:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.