Oracle belooft continuïteit voor MySQL

Dit artikel delen:

Softwaremaker Oracle belooft de Europese Commissie de database MySQL te onderhouden en uit te breiden. De maker van middleware hoopt zo op Europese goedkeuring voor de overname van Sun Microsystems. De Europese Commissie is blij met de belofte.

Oracle doet tien toezeggingen over de toekomst van de database. Het bedrijf zal bijvoorbeeld MySQL Storage Engine Api's blijven aanbieden. Deze api's kunnen ontwikkelaars gebruiken om in te haken op een MySQL-databaseserver. Api's (application programming interfaces) zijn definities op basis waarvan verschillende toepassingen met elkaar kunnen communiceren.

Ook worden de MySQL-licenties aan aanbieders van opslag voorlopig onder dezelfde voorwaarden voortgezet tot december 2014. Daarnaast blijft de softwareleverancier de database onder de GPL-licentie uitgeven.

Een andere toezeggingen is dat afnemers van een commerciële licentie van de MySQL-database niet langer gedwongen worden diensten bij Oracle af te nemen. Zij mogen kiezen of en waar ze dat doen. Ook verhoogt Oracle het ontwikkelbudget voor de database. Dit bedrag bedraagt de komende drie jaar minimaal 24 miljoen dollar per jaar, hetzelfde bedrag dat Sun het laatste jaar uitgaf aan verdere ontwikkeling van de database.

Blij

Eurocommissaris Neelie Kroes van Mededinging is blij met de toezeggingen van Oracle. Eerder liet zij nog weten dat de overname de middleware-maker een te dominante positie bezorgt. Vooral over de continuïteit van de MySQL-database, maakte de commissie zich zorgen. De eurocommissaris trekt nu haar eerdere uitspraken in en zegt optimistisch te zijn over een positieve uitkomst van deze zaak.

De Europese Commissie begon eind juni 2009 een eerste onderzoek naar de voorgenomen overname en gaf toen al aan dat begin oktober wellicht een diepgravender analyse zou worden aangekondigd. Het nieuwe onderzoek loopt tot half januari 2010 en kan het enige obstakel voor de deal betekenen. De Amerikaanse mededingingsautoriteit heeft al zijn goedkeuring gegeven aan de overname.

Op 20 april 2009 bood Oracle 7,4 miljard dollar (ongeveer 5,7 miljard euro) voor Sun Microsystems. Na aftrek van schulden en lasten blijft daarvan zo'n 5,6 miljard dollar over. Concurrent IBM zou een maand eerder ook nog interesse in Sun hebben getoond.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Op de website van Sun (MySQL) wordt aangegeven dat support voor de huidige GA-versies (5.0 en 5.1) eind dit jaar en eind volgend jaar ophoudt. Alleen voor klanten met een support contract wordt er extended support gegeven.

http://www.mysql.com/about/legal/lifecycle/#calendar

Er is nog geen nieuwere versie beschikbaar met de status GA, alle nieuwere versies zijn (blijkbaar) in alfa of beta stadium.

Mogelijk moet Oracle/Sun/MySQL deze kalender nog aanpassen, maar dat moeten ze dan wel snel doen. Software kan niet zonder regelmatige patches, support is dus onmisbaar.

Volgens mij moet je het uitbrengen van patches (= voortgaande ontwikkeling) los zien van de servicecontracten die individuele bedrijven kunnen sluiten.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-12-17T10:05:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.