Managed hosting door True

Bedrijven benutten 10 procent van glasvezel

De capaciteit van glasvezelaansluitingen is zó groot dat bedrijven niet eens 10 procent ervan gebruiken. Dat vertellen glasvezelexperts Arjen Verhiel van Logica, Martin Vos van Eurofiber en Hans Timmermans van EMC in een webcast van Computable. Verhiel: 'De capaciteit van glasvezelinfrastructuur is verschrikkelijk groot. De meeste verbindingen worden voor nog geen 10 procent gebruikt. Maar er zijn technieken om meer van de capaciteit te benutten. Naast datadiensten kun je daardoor bijvoorbeeld ook audio- en videodiensten via het netwerk toevoegen.'

Martin Vos, zelf verantwoordelijk voor de ontwikkeling van nieuwe diensten bij glasvezelleverancier Eurofiber, beaamt dat de mogelijkheden van glasvezel nog nauwelijks worden gebruikt. 'Dat komt voornamelijk doordat de gebruikte applicaties bepalen wat er aan data nodig is. Je kunt het ook positief stellen: de datacapaciteit van glasvezel is bijna onbeperkt. De techniek eromheen groeit met de applicaties mee en glasvezel kan dat blijven faciliteren.'

Data verstouwen

De glasvezelinfrastructuur is goed te gebruiken als je grote hoeveelheden data moet verstouwen, zeggen de experts. En dat wordt elk jaar meer. 'Elk jaar maken we met elkaar 60 procent meer informatie dan het jaar ervoor', zegt Hans Timmermans van EMC. 'We zien in elke organisatie meer e-mails, video's, foto's en documenten die we bovendien met elkaar willen delen. De wereld is een groot dorp geworden.'

60 tot 70 procent van alle bedrijfsdata kun je gemakkelijk archiveren, zegt Timmermans. 'Die data wordt toch niet vaak ingezien en zoek je misschien eens in de zoveel jaar op. Slechts 5 à 10 procent van alle data wil je wél snel online beschikbaar hebben omdat je ermee wilt werken. Je kunt dus veel besparen door slim te archiveren. Archiveren vergt wel tijd en inspanning, maar je kunt het automatiseren. Bijvoorbeeld een systeem waarbij e-mails die een maand niet zijn ingekeken, automatisch worden gearchiveerd. Ook kun je een regel maken dat je zware attachments al na twee weken archiveert.'

Webcast: verandering door glasvezel

Nederland loopt weliswaar voorop bij het gebruik van breedbandinternet, maar het zal moeilijk worden om deze voorsprong bij de ontwikkeling van nieuwe technologie te behouden. In deze webcast worden de veranderingen die glasvezel teweeg brengt, besproken aan de hand van drie subthema's: - Gevolgen voor de infrastructuur van de onderneming. - Meer bandbreedte; wat zijn de gevolgen voor het bedrijfsleven? - Verschuiving naar de cloud, virtualisatie en het datacenter.

Ga naar de webcast

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Wacht maar tot de nederlandse overheid zijn politiestaat verder gaat uitrollen tot aan jouw voordeur. Dan worden er zoveel data gegenereerd dat de maximale bandbreedte wel gevuld gaat worden :-)

Wat betekent 10% gebruik? Veel desktop computers en ADSL verbindingen worden over hun levensduur nog veel minder gebruikt. Ook het electriciteitsnet in een huis of kantoor wordt (gelukkig!) geen 100% gebruikt.
Het zou bij glasvezelverbindingen economisch zinvol kunnen zijn om (gemiddeld) maar 6 minuten per uur een piekverbruik te hebben en dan weer 54 minuten naar bijna 0 te zakken. Zo over de duim vind ik dat al een hoge belasting.
Ik verwacht namelijk helemaal niet dat verbindingen continu hoge belastingen hebben of moeten hebben. Zelfs een server wordt uitgebreid (of de taken over meer machines verdeeld) als de belasting de 100% begint te naderen.
In dit licht kan het zelfs onverstandig zijn om de capaciteit vol te proppen met breedbandige content. Je merkt aan de overboeking van ADSL lijnen al wanneer het druk is op internet. Daar is op zo'n moment de belasting misschien wel 100% maar ach, wat wordt het dan traag.

HBO managers uitspraken weer.
Waarom moet je de volledige capaciteit benutten?
Is dat verplicht?.
De reden van glas is juist de capaciteit, de groei.

En dan hierna de geweldige brug naar archiveren.
Waarom als je maar 10% gebruikt van de beschikbare capaciteit.
In zo'n klein stukje tekst jezelf al tegenspreken is ook een gave.

Die computer van je staat ook 99% van de tijd niets te doen. Of je moet een brak anti-virus programma draaien.

Probeer maar eens een 1Gb+ grote update voor pakket Y te downloaden over een 2Mbit lijntje. Dan kan je nog sneller zelf de grote plas over en weer vliegen om daar een memorystick met de update op te halen.

Ik ben het met de overige reageerders eens dat dit een wat gezocht artikel is: het zoeken naar mogelijkheden om een voorziening (in dit geval glasvezelcapaciteit) te benutten en te belasten. Komt voor mij over als de omgekeerde wereld. De wegen in Limburg zijn op sommige plaatsen zo rustig, wat kunnen we doen om die te gaan belasten? Mijn auto staat 90% van de tijd stil, wat kan ik gaan doen om die 10% gebruik te gaan verhogen? Meer dan bij welk artikel van het afgelopen jaar dan ook is het noemen van de drie bijdragende bedrijven hier relevant.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-12-24T15:45:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.