Managed hosting door True

Uitgaven aan chipmachines groeien sterk

De wereldwijde uitgaven aan machines voor de productie van halfgeleiders groeien het komende jaar sterk. Volgens onderzoeksbureau Gartner wordt het komende jaar 29,4 miljard dollar uitgegeven aan apparatuur voor halfgeleiderfabricage. Dat is een stijging van 76,1 procent vergeleken met 2009. Toen werd er nog een omzet van 16,7 miljard dollar geboekt.

‘De dramatisch lage omzet van de afgelopen drie kwartalen noodzaakt makers van halfgeleiders tot nieuwe investeringen in apparatuur', zegt onderzoeker Jim Walker. ‘Vraag van geheugenfabrikanten en klanten in nieuwe markten zorgen, samen met nieuwe productietechnologieën, voor de groei in de eerste helft van 2010.' De onderzoeker verwacht dat er nog een kleine terugval is van de groei in het derde kwartaal. In 2011 zal de omzet uit chipmachines weer sterk groeien.

Het hardst groeit de omzet uit machines voor de productie van wafers. Gartner verwacht een omzetgroei van 76,6 procent in 2010. Deze uitgaven komen vooral van makers van halfgeleiders - voornamelijk geeugenfabrikanten - hun productietechnologie vernieuwen.

Gartner verwacht dat de groei van de omzet doorzet tot 2012. ‘Maar wij voorzien dat de omzet nooit meer het peil van de afgelopen jaren bereikt. Dat voorkomt dat fabrikanten opnieuw worden verrast door het snel wisselende hollen en stilstaan in deze markt, zoals wij dat eerder hebben gezien.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-03-09T11:32:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.