Managed hosting door True

'Overheden aan zet voor breedbandnetwerken'

Gemeenten, provincies en woningcorporaties zijn aan zet om de aanleg en het gebruik van snelle breedbandnetwerken te bevorderen. Zonder hun inzet komen de netwerken er niet of te laat. Dat concludeert de zogeheten Taskforce Next Generation Networks, die in opdracht van het ministerie van Economische Zaken onderzocht hoe supersnel internet in Nederland kan worden gestimuleerd.

De provincies, gemeenten en corporaties kunnen belemmeringen bij de uitrol van breedbandnetwerken wegnemen, schrijft de werkgroep in zijn rapport. Ze kunnen een faciliterende en ondersteunende rol vervullen en zelfs bijdragen aan de financiering van dergelijke projecten. Bovendien kunnen ze de vraag bundelen, zoals overheden dat nu al doen. Het team stelde zelfs een stappenplan op om overheden en woningbouwvereningingen te helpen bij hun keuzes.

De wet stond dergelijke participaties dusver niet toe. Het plan om overheidsparticipatie bij breedbandprojecten per 1 april 2010 toe te staan, is op dinsdag 16 maart als onderdeel van de Crisis- en Herstelwet door de Eerste Kamer goedgekeurd.

Discussie

Er is veel discussie over dergelijke overheidsparticipaties. Bestaande kabelbedrijven zijn bang dat daardoor de glasvezelaanbieder Reggefiber en zijn aandeelhouder KPN worden bevoordeeld.

Ook andere marktpartijen hebben bezwaar tegen constructies waarbij overheden deelnemen in commerciële activiteiten. De participaties zouden de concurrentie vervalsen omdat publiek geld wordt gebruikt en de politieke besluitvorming wordt beïnvloed. Bestaande wet- en regelgeving moet dat volgens het ministerie voorkomen.'Er mag immers geen concurrentievervalsing optreden', vertelde een woordvoerder eerder.

Beperkingen

Diverse Nederlandse gemeenten willen participeren in initiatieven om een stedelijk breedbandnetwerk aan te leggen. Hilversum, Den Haag, Tilburg en Eindhoven zijn er voorbeelden van. Zij lopen echter aan tegen wettelijke beperkingen, meldde een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken eerder aan Computable.

Gemeente Amsterdam kreeg wel toestemming om in het project Citynet te participeren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Waarom stimuleert de overheid, in samenwerkin en provincies, gemeentes geen "landelijk dekkend" glasvezel netwerk tot aan iedereens voordeur, zoals "het koperen telefoonnet" tot in (bijna) ieder huis reikte?

Free glasvezel Internet voor iedereen:
Dat zou een hoop ongezonde electromagnetische stralings vervuiling kunnen schelen en daarmee legio gezondheids klachten van bijna ieder bewoner die in het zendbereik woon van een WIFI(max), GSM, UMTS zendmast, antenne

Lees meer op :
http://www.stralingsvrijkind.nl/
http://sandalfon.groningen.org/
http://www.stopumts.nl/doc.php/Onderzoeken/357
http://www.stopumts.nl/doc.php/Artikelen/1286

Glasvezel? Gewoon doen!

@RV
Het idee glas tot aan de voordeur staat denk ik iedereen wel aan en ik denk dat dit ook gestimuleerd moet worden. Ik snap alleen de link met gsm/umts niet... Hoe moet ik het zien? Een glasvezelaansluiting op m'n mobiel? En hoe mobiel ben ik dan nog? Bovendien is het aantal masten een kwestie van dekking, dus glasvezel zal hier niet veel aan veranderen.

Leuk dat je een lans breekt voor het inperken van straling en ik vindt het ook een goede zaak, maar doe het wel met beleid. Het lijkt anders an snel op een straatpredikant die elke kans aangrijpt om te predikken.

Helaas gaat het bij de meeste partijen alleen over mogelijke vervalsing van de marktwerking. Dat er gemeenschapsgeld naar commerciele bedrijven gaat is minstens even bezwaarlijk.
Zorg dat een glasnetwerkbeheerder standaard glas aanlegt, net als de kabelbeheerders standaard hun kabel aanleggen, en natuurlijk anders dan de monopolistische kabel: stel dat glas open voor elke service aanbieder. Lat de consument pas betalen bij gebruik en niet al bij voorbaat via de belastingen.
En helaas, @RV, glasvezel lijkt me geen alternatief voor de mobiele opties die je graag kwijt wilt. Dan zou KPNs koper met ADSL, dat voorlopig nog makkelijk de mobiele snelheden overtreft, het ook al oplossen.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-03-17T17:08:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.