Bull levert 1,25 Petaflops supercomputer op

Ict-bedrijf Bull heeft zijn Tera 100 supercomputer voor het eerst opgestart. Het maximum vermogen van de machine is 1,25 Petaflops. Daarmee behoort de machine volgens de leverancier tot de meest krachtige supercomputers ter wereld. De machine staat bij het Frans Atoomagentschap (CEA). Het is de eerste Petaflop supercomputer die is ontworpen en ontwikkeld in Europa.

De supercomputer bestaat uit 4300 Bullx S-serie servers en beschikt over 140.000 Intel Xeon 7500 processorkernen, 300 Terabyte centraal geheugen en een totale opslagcapaciteit van meer dan 20 Petabyte (1 Petabyte staat gelijk aan 1000 Terabyte). Volgens de leverancier is de verwerkingscapaciteit van 500Gb per seconde naar een Global File System een wereldrecord voor dit type supercomputer. Die verwerkingsnelheid van informatie is volgens Bull gelijk aan een miljoen mensen die tegelijk HD-films kijken en de opslagcapaciteit zou gelijk zijn aan de opslag van 25 miljard boeken.

De machine, waarvan de ontwikkeling ruim twee jaar heeft geduurd, wordt gebruikt om aanvallen met atoomwapens te simuleren. Dat is onderdeel van een programma van de Franse overheid om Europa zo goed mogelijk te beschermen tegen atoomwapens.

Snelste?

Bull claimt de drie na snelste supercomputer ter wereld te hebben gebouwd. Er circuleren verschillende ranglijsten van snelste supercomputers. Vaak worden verschillende meetmethoden gebruikt, maar de aanspraak van Bull lijkt wat overdreven. De titel 'snelste supercomputer van Europa' doet waarschijnlijk meer recht aan de prestaties van de machine van Bull.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Mooie machine, alleen vraag ik me af of de berekeningen waarvoor deze machine bedoeld is, nog wel realisatisch zijn. Atoomaanvallen op Europa? Door Noord-Korea heel misschien en andere China misschien. Andere kans is nog de verdwaalde Russiche kernkop die in de handen komt van terroristen, maar de rest zie ik geen grote dreiging meer zoals Rusland dat vroeger was.

Kan dit pracht apparaat niet beter worden ingezet voor andere doeleinden?

Here we go..
http://www.nytimes.com/2010/06/01/science/01compute.html

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-06-01T09:47:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.