IBM brengt quantum-opslag in beeld

IBM-onderzoekers zijn erin geslaagd om de (magnetische) fenomenen en processen die plaatsvinden binnen atomen tot 100.000 keer sneller te visualiseren dan voorheen. Die kennis kan wetenschappers helpen de processen die ten grondslag liggen aan quantumopslag en quantumcomputers te meten. Dat meldt de Belgische ict-vaktitel Datanews.

Reken- en opslagkracht op atoomniveau: het is een lang gekoesterde droom van alle ict-leveranciers. Hoe kleiner de componenten, hoe meer 'intelligentie', snelheid en opslagcapaciteit je in een toestel kunt stoppen. Het probleem tot nu toe was dat veranderingen binnen atomen op zo'n gigantisch hoge snelheid gebeuren dat wetenschappers die fenomenen niet gedetailleerd genoeg konden bestuderen, om zo de werking ervan te begrijpen.

Waar IBM nu in geslaagd is, zo staat te lezen in het vakblad Science, is om de (magnetische) fenomenen en processen die plaatsvinden binnen atomen tot 100.000 keer sneller te visualiseren dan voorheen. Daardoor kan bijvoorbeeld gemeten worden hoe lang informatie in een atoom kan blijven. Die kennis kan wetenschappers helpen de processen die ten grondslag liggen aan quantumopslag en quantumcomputers te meten.

Scanning Tunneling Microscopes waren tot nog toe ongeschikt om fenomenenen binnen atoomeigenschappen te meten, maar IBM ontdekte een manier om dat wel te doen.
IBM ziet onder meer belangrijke voordelen voor het nano-onderzoek in zonnecellen (bijvoorbeeld het onderzoek naar lichtabsorbtie), kwantumcomputers en opslagtechnologie (vooral magnetische opslag).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Goed en mooi bericht, grappig dat er nu geen opmerkingen worden geplaatst, bv van de mensen die riepen onder het lease auto bericht dat IBM alleen maar een aannemer is geworden?
Een aannemer met de hoogste volumes aan patenten jaar na jaar en prachtige technische ontwikkelingen, zie boven.
Kortom blijf erbij veel jaloezie helaas en dat op zijn nederlands: boven het maaiveld; hakken.........

Eeens of niet met het beleid, het is gewoon wel een bedrijf die hoogwaardige technologie brengt.

Rest my case en bedankt voor het mooie bericht.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-09-28T08:57:00.000Z Witold Kepinski


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.