Grafeen is mogelijke opvolger voor silicium

Nijmeegse Nobelprijswinnaar maakte grafeen met plakband

Grafeen, het materiaal waarvoor de Nijmeegse professor Andre Geim en zijn collega Konstantin Novoselov de Nobelprijs voor de natuurkunde krijgen, kan op termijn silicium vervangen als basis voor computerchips. Het materiaal is één van de snelste halfgeleiders en geleidt zo'n honderd keer sneller dan silicium. Daarnaast kan het worden gebruikt binnen transparante materialen voor touchscreens, lichtpanelen en zonnecellen.

Grafeen is een enkellaagsvlak van koolstofatomen, te vergelijken met een bijenraat met de dikte van één atoom. Lange tijd werd gedacht dat een enkele laag koolstof instabiel zou zijn. Geim en Novoselov slaagden echter in 2004 om grafeen te maken. Hun productiemethode was briljant van eenvoud: ze plakten Scotch Tape, een soort plakband, op een potloodpunt en trokken het er vervolgens af.

'De plakbandtechniek hebben ze gedeeld met eenieder die het wilde leren', vertelt programmaleider grafeenonderzoek Lieven Vandersypen van de TU Delft. 'Naast de bijzonder interessante eigenschappen van het nieuwe materiaal, leidde het gemak waarmee we grafeen kunnen maken, tot een echte explosie aan onderzoeksactiviteiten.'

Nobelprijs

'Het is volledig terecht dat zij de Nobelprijs nu krijgen', aldus de Nijmeegse magneetonderzoeker professor Jan-Kees Maan. Geims collega Novoselov deed bij Maan zijn promotie-onderzoek. 'Zij zijn als geen ander in staat een goed idee te vertalen en met eenvoudige middelen een prachtig onderzoeksresultaat te bewerkstelligen. Beiden hebben de unieke combinatie in zich van een briljant wetenschapper en een zeer aardig mens', besluit Maan.

Andre Geim en Konstantin Novoselov kregen 5 oktober 2010 de Nobelprijs voor de natuurkunde voor hun doorbraak in het onderzoek naar tweedimensionaal grafeen.  

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Hoeveel grafeen is er uit een kleurpotlood te halen?

Nul komma nul!

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-10-06T13:22:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.