Gronings ICT-project klaar voor petabytes data

Dit artikel delen:

Het project Target, naar eigen zeggen het grootste publiek-private ict-project in Nederland, kan een testbed van 1,5 petabytes (1,5 miljoen gigabytes) aan data opslaan en verwerken. Uiteindelijk zal het een capaciteit hebben van maar liefst 10 petabytes. Dat is een hoeveelheid data gelijk aan een stapel dvd’s met een hoogte van dertig keer de Groningse Martinitoren. Het Target-testbed is gebouwd in samenwerking met het Centrum voor Informatie Technologie (CIT) van Rijksuniversiteit Groningen en IBM. Op het testbed worden zowel wetenschappelijke als bedrijfsgerichte projecten gelanceerd.

Het Target testbed bestaat uit een grote hoeveelheid harde schijven en tapes, die samen één groot opslagsysteem vormen. Het bijzondere aan het testbed is dat schijven en tapes zich op vier verschillende locaties ('storage pools') bevinden in verschillende systemen. Door gebruik te maken van een netwerk en de combinatie van deze systemen ontstaat volgens Target een snel opslagsysteem met een grote opslagcapaciteit.

Target is in eerste instantie geïnitieerd door toepassingen binnen de sterrenkunde. Eén van deze toepassingen is de Lofar radiotelescoop van stichting Astron. Lofar is een grote radiotelescoop, bestaande uit lagefrequentie-antennes die verspreid staan over Noord-Oost Nederland en Europa. Astron zal het testbed gebruiken voor de opslag van de gigantische hoeveelheid gegevens van Lofar in het Lofar Long Term Archief.

LifeLines is een ander voorbeeld van een project dat het Target testbed zal gebruiken. In dit project, dat aansluit bij Healthy Ageing, worden dna-samples van tienduizend mensen opgeslagen, bewerkt en toegankelijk gemaakt. Het Target testbed maakt het mogelijk dat deze samples kunnen worden verwerkt.

Archief Kabinet der Koningin

Eén van de pilots waarvoor het nieuwe testbed gebruikt gaat worden is Monk. Het gaat hier om een samenwerking tussen onderzoekers van de RUG-afdeling Kunstmatige Intelligentie en het Nationaal Archief. De onderzoekgroep heeft een methode ontwikkeld om historische handgeschreven teksten te ontcijferen met behulp van herkenningsalgoritmes en vervolgens digitaal toegankelijk te maken.

Zo wordt het mogelijk om het proefschrift van Ubbo Emmius en het ‘Archief der Kabinet der Koningin' (KdK) digitaal op te slaan en te annoteren (web-based). Dat wordt gedaan door een combinatie van Target herkenningsalgoritmes, computers en database engines. Uiteindelijk zullen er zo'n 600.000 bladzijden van het KdK op het testbed landen. Op het nieuwe testbed kunnen 2500 pagina's per seconde worden doorzocht, zo'n honderd keer sneller dan voorheen.

Valorisatie

Een essentieel onderdeel van het Target project is de valorisatie van kennis. Valorisatie is het tot maatschappelijke waarde brengen van wetenschappelijke en technologische kennis uit het publieke domein. Binnen Target wordt invulling gegeven aan de valorisatie van kennis, namelijk door een speciaal opgerichte private onderneming Target Holding.

 Tegelijk met het operationeel worden van het Target testbed zijn nu ook de eerste valorisatietrajecten opgestart. Twee marktpartijen zijn een pilotproject gestart op het nieuwe testbed. Daarnaast zitten er nog verscheidene pilotprojecten in de pijplijn waarmee de Target technologie een brede marktoepassing moet gaan krijgen.

Het Target testbed is gebouwd in samenwerking met het Centrum voor Informatie Technologie (CIT) van de RUG en IBM. Op het testbed worden zowel wetenschappelijke als bedrijfsgerichte projecten gelanceerd.

Over Target

Het project Target ging in april 2009 van start: een expertisecentrum van Rijksuniversiteit Groningen, het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), astronomisch centrum OmegaCEN, stichting Astron, Target Holding, IBM, Task24, Oracle en Heeii. Het project bouwt een kenniscluster en doet precompetitief onderzoek voor de valorisatie van de kennis van haar partners, voornamelijk voor het beheer en het verwerken van zeer grote hoeveelheden (sensor)data.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-11-19T14:54:00.000Z Witold Kepinski
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.