Managed hosting door True

Omkoopschandaal HP raakt ook Nederland

De Amerikaanse justitie en de mededingautoriteiten onderzoeken of diverse medewerkers van HP hebben meegewerkt aan het omkopen van Russische dienstverleners om orders te scoren in Rusland en in de rest van het GOS (Gemenebest van Onafhankelijke Staten in de voormalige Sovjet-Unie, met uitzondering van de Baltische staten). Het corruptieonderzoek loopt al sinds begin 2010 in Rusland, Duitsland en Noord-Amerika, maar nu worden ook betrokken mensen uit Nederland, Oostenrijk en Servië onderzocht of ze wel volgens de regels hebben gehandeld.

Het onderzoek door de Amerikaanse justitie en de mededingautoriteiten is door HP gemeld in een document van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Hierbij wordt nadrukkelijk vermeld dat het onderzoek zich richt op Oostenrijk, Servië en Nederland. Hierbij zouden medewerkers van HP Russische it-dienstverleners of aanverwante staatsbedrijven hebben omgekocht. HP zegt volledig mee te werken aan het onderzoek. Een woordvoerder van HP Nederland kan er nog niet veel over zeggen. 

De zaak kwam aan het rollen toen de kantoren van HP in Rusland (Moskou) en in Duitsland begin 2010 bezoek kregen van de Russische en Duitse justitie. Een aantal werknemers van HP zou ongeveer acht miljoen euro hebben betaald om orders binnen te halen voor een levering van een it-netwerk aan kantoren van openbare aanklagers in Moskou. De Duitsers en Russen kregen argwaan toen bij een bedrijf in Dresden verdachte geldstromen werden opgemerkt. Onderzoekers kwamen daarna uit bij de Duitse HP-kantoren in Böblingen en München. Er zou in het jaar 2000 geld voor omkoping zijn betaald voor het binnenhalen een contract met een waarde van 35 miljoen euro, waarvoor hardware en software aan kantoren van openbare aanklagers in Moskou werd geleverd. Dit contract liep in 2007 af. HP zou aan tussenpersonen 10,9 miljoen dollar hebben betaald. De aankoop liep via een Duits dochterbedrijf van HP. Er zijn toen drie ex-medewerkers van HP gearresteerd.

Reguleren

Het omkoopschandaal van HP-medewerkers in Rusland en Duitsland breidde zich uit naar de Verenigde Staten. Voormalig HP ceo Carly Fiorina, die onlangs voor de Republikeinse partij in de Amerikaanse staat Californie een campagne voerde om senator te worden maar daar niet in slaagde, zei eerder in een verklaring van niets te weten.

Volgens de Amerikaanse wetgeving, de Foreign Corrupt Practices Act (FCPA), mogen Amerikaanse bedrijven geen geld uitgeven voor het omkopen van buitenlandse ambtenaren. Indien schuldig, kan HP boetes krijgen die variëren van 500.000 tot twee miljoen dollar per overtreding. HP heeft afgelopen augustus een ander omkoopschandaal, waarbij werd gepoogd lucratieve overheidscontracten in Noord-Amerika binnen te halen, met de Amerikaanse justitie geschikt.

Afgelopen oktober 2010 moesten alle wereldwijde it-dienstverleners die zaken doen met HP, zo'n 154.000 in totaal, een compliance training volgen waarbij ze leren zich niet in te laten met het omkopen van mensen en instanties. Deze HP channel partners moesten daarvoor 120 dollar betalen, waar niet iedereen blij mee was. HP vond dit toch nodig, het bedrijf melde eerder dat het moeilijkheden ondervond om de verkoop via zijn kanaalpartners, zoals distributeurs en resellers, te reguleren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Bij HP moet iedereen verplicht elk jaar een training volgen over de standards of business conduct, waarin eerlijkheid en andere gedragingen beschreven staan. Het conformeren aan deze standards is zodanig streng dat zelfs de CEO Mark Hurd moest opstappen toen hij daarvan was afgeweken.

Als het waar blijkt te zijn is het een domme actie van betrokkenen. Aan de andere kant vraag ik mij af of er zaken doen met Rusland en GOS op een eerlijke manier mogelijk is?

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-12-17T13:34:00.000Z Witold Kepinski
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.