TU Delft leest qubit uit via verstrengeling

Omzichtige uitleesmethode voorkomt vroegtijdig verval qubit

Wetenschappers van de TU Delft en de Stichting FOM zijn erin geslaagd om een stabiele mini-quantumcomputer bestaande uit vier quantumbits op een chip van diamant nauwkeurig uit te lezen. Ze maakten hierbij gebruik van 'verstrengeling'. Dat is een quantummechanisch verschijnsel waarbij de toestanden van twee deeltjes niet los van elkaar gezien worden: hun toestanden zijn met elkaar verbonden, ook als ze zich op grote afstand van elkaar zouden bevinden.

In een quantumcomputer fungeert de draairichting of spin van zowel individuele elektronen als atoomkernen als quantumbit: linksom draaien is een '0', rechtsom een '1'. Het probleem van quantumbits is dat ze weinig stabiel zijn. Ze vervallen al heel snel, waardoor berekeningen vroegtijdig worden afgebroken.

Verstrengeling

Dit vervalprobleem hebben de onderzoekers handig omzeild door atoomkernen als qubits te gebruiken. Dat zijn relatief stabiele quantumbits, omdat ze nauwelijks wisselwerken met hun omgeving. Ze zijn echter ook lastig 'uit te lezen'.

Het onderzoeksteam van de TU Delft, onder leiding van quantumonderzoeker Ronald Hanson, heeft dit probleem opgelost door de atoomkernen te verstrengelen met een elektron. Dat maakt dat ze de toestand van het elektron kunnen uitlezen en daarmee de oorspronkelijke toestand van de atoomkernen herleiden. De spins van die kernen worden door deze manier van uitlezen echter niet verstoord, waardoor de qubits geschikt blijven voor nieuwe berekeningen in de quantumcomputer.

Diamant

Deze innovatieve meettechniek van de onderzoeksgroep opent volgens de onderzoekers de deur naar andere onderzoeksgebieden, zoals teleportatie. Ook willen de onderzoekers veel-deeltjes verstrengeling gaan testen in het lab. Ze demonstreren hun techniek op een mini-quantumcomputer bestaande uit vier quantumbits op een chip van diamant.

Diamant is sinds een paar jaar een favoriet materiaal voor het bouwen van experimentele quantumcomputers. Het voordeel van dit element is dat hierin quantumtoestanden weinig verstoord worden.

Nature

De onderzoekers publiceren hun resultaten woensdagavond 21 september 2011 online in Nature. Het onderzoek werd mede mogelijk gemaakt door een Marie Curie Intra European Fellowship uit het Zevende Kaderprogramma, FOM, the European Commission (SOLID) en de Research Corporation for Science Advancement (RCSA).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-09-22T07:49:00.000Z Jolein de Rooij


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.