Topman Rolf Schwirz kondigde de commerciële versie van K aan op Fujitsu Forum, het tweedaagse klantenevenement in het Duitse München. Fujitsu voorziet een toenemende vraag naar commerciële supercomputers voor bijvoorbeeld het ondersteunen van onderzoek naar medicijnen, weersvoorspellingen, analyses van natuurrampen en de ontwikkeling van nieuwe energiebronnen. De supercomputers lenen zich door hun enorme rekenkracht goed voor het uitvoeren van simulaties. Die vormen dan een alternatief voor het bouwen van dure prototypes. Fujitsu mikt met zijn Primehpc FX10 (hpc = high performance computing) in eerste instantie op grote organisaties met een eigen r&d-afdeling.
Hergebruik
De automatiseerder staat sinds juni 2011 met de wetenschappelijke rekenautomaat K bovenaan de lijst van grootste supercomputers ter wereld. Het heeft de K Computer, samen met het Japanse Riken Advanced Institute for Computational Science, ontwikkeld in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur, Sport, Wetenschap en Technologie in Japan. K heeft een piekprestatie van tien petaflops (een petaflop staat gelijk aan duizend biljoen, één biljard, calculaties per seconde; flop staat voor floating point operations per seconde). Fujitsu heeft bij de ontwikkeling van de commerciële opvolger Primehpc FX10 zoveel mogelijk gebruikgemaakt van de technologie, uiteenlopend van processoren en middleware tot aan het gedistribueerde filesystem,die het had ingezet bij de bouw van K.
Nieuwe processoren
Primehpc FX10 draait op nieuw ontwikkelde Sparc64 IXfx-processoren, die sneller zijn dan de Sparc64 VIIIfx-processoren van K. Elke processor heeft zestien kernen. De machine wordt deels met water en deels met lucht gekoeld. De nieuwe supercomputer is in staat om op te schalen naar een theoretische verwerkingskracht van 23,2 petaflops.
Reacties
23,2 petaflops is niet 'vele malen sneller' (sensatiezucht?) dan 10 petaflops. Sinds wanneer is 2,32 veel? :)