Fujitsu komt met commerciële supercomputer

Fujitsu brengt vanaf 2012 een commerciële supercomputer op de markt. Deze Primehpc FX10 is gebaseerd op de wetenschappelijke rekenmachine K, de huidige snelste supercomputer ter wereld, eveneens van het Japanse automatiseringsbedrijf. Alleen, de Primehpc FX10 is vele malen sneller. Daar waar K een rekencapaciteit heeft van tien petaflops, kan de nieuwe supercomputer maximaal opschalen naar 23,2 petaflops en zes petabytes aan geheugen. In die situatie bestaat de configuratie uit 98.304 nodes en 1024 racks.

Topman Rolf Schwirz kondigde de commerciële versie van K aan op Fujitsu Forum, het tweedaagse klantenevenement in het Duitse München. Fujitsu voorziet een toenemende vraag naar commerciële supercomputers voor bijvoorbeeld het ondersteunen van onderzoek naar medicijnen, weersvoorspellingen, analyses van natuurrampen en de ontwikkeling van nieuwe energiebronnen. De supercomputers lenen zich door hun enorme rekenkracht goed voor het uitvoeren van simulaties. Die vormen dan een alternatief voor het bouwen van dure prototypes. Fujitsu mikt met zijn Primehpc FX10 (hpc = high performance computing) in eerste instantie op grote organisaties met een eigen r&d-afdeling.

Hergebruik

De automatiseerder staat sinds juni 2011 met de wetenschappelijke rekenautomaat K bovenaan de lijst van grootste supercomputers ter wereld. Het heeft de K Computer, samen met het Japanse Riken Advanced Institute for Computational Science, ontwikkeld in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur, Sport, Wetenschap en Technologie in Japan. K heeft een piekprestatie van tien petaflops (een petaflop staat gelijk aan duizend biljoen, één biljard, calculaties per seconde; flop staat voor floating point operations per seconde). Fujitsu heeft bij de ontwikkeling van de commerciële opvolger Primehpc FX10 zoveel mogelijk gebruikgemaakt van de technologie, uiteenlopend van processoren en middleware tot aan het gedistribueerde filesystem,die het had ingezet bij de bouw van K.

Nieuwe processoren

Primehpc FX10 draait op nieuw ontwikkelde Sparc64 IXfx-processoren, die sneller zijn dan de Sparc64 VIIIfx-processoren van K. Elke processor heeft zestien kernen. De machine wordt deels met water en deels met lucht gekoeld. De nieuwe supercomputer is in staat om op te schalen naar een theoretische verwerkingskracht van 23,2 petaflops.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

23,2 petaflops is niet 'vele malen sneller' (sensatiezucht?) dan 10 petaflops. Sinds wanneer is 2,32 veel? :)

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-11-10T10:37:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.