Uitval Unix-server is oorzaak Wegener-storing

De storing bij uitgeverij Wegener werd veroorzaakt door de uitval van een Unix-server op een fataal moment. Vlak voor de sluiting van de dagbladen viel de server uit, waardoor niet alle edities van regionale dagbladen konden worden klaargezet.

‘Er heeft zich gisteravond een storing voorgedaan op een van de Unix-servers', zegt directeur IM&ICT Eilko Bronsema. ‘Deze vond plaats vlak voor het sluiten van onze dagbladen. In deze korte periode vlak voor het afsluiten zijn storingen bijna niet meer te corrigeren.'

Eerder detecteren

Dat bleek ook gisteravond. De storing op de Unix-server was volgens Bronsema snel verholpen, maar door de verloren tijd was het niet meer mogelijk om het materiaal voor alle titels en edities klaar te zetten voor de drukker. ‘Er moest door de uitgeverijen helaas een keuze worden gemaakt uit de pagina's die beschikbaar waren. Dit heeft voor een aantal titels vervelende gevolgen gehad, terwijl andere titels er beter uitzagen. Er zijn maatregelen genomen om storingen op de Unix-server te voorkomen, dan wel eerder te detecteren.'

Volgens Bronsema heeft deze storing geen enkele relatie met eerdere storingen of het outsourcingsproces waarmee Wegener bezig is. ‘Het produceren van kranten is een complex proces met vele schakels. We hebben helaas nu storingen gehad op diverse schakels. Vervelend voor ons, maar ook voor onze lezers, die steeds met een slecht eindresultaat komen te zitten.'

Eerdere storingen en outsourcing

De eerdere storingen waar Bronsema het over heeft, zijn de problemen met het cms-systeem Hermes, het virus fakealert!grb en de storing in het Getronics-datacenter. Daarnaast besteedde Wegener in de zomer van 2011 het werkplekbeheer, de hosting van datacenters en het serverbeheer uit aan het de Indiase dienstverlener HCL. Dat kostte ongeveer veertig ict'ers hun baan. Die ict-diensten waren eerder deels uitbesteed aan Getronics en Atos. Het beheer van de infrastructuur wordt ook vanuit Nederland verzorgd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Wow, 1 UNIX server die een geheel bedrijfproces stil legt..

Hosting en serverbeheer naar Indiase kwaliteitsnormen en waarden :)

En dat terwijl UNIX zo eenvoudig redundant is te maken of te virtualiseren. Servers hoeven vandaag en in 2012 niet meer uit te vallen, toch.
Maar verder alles goed bij Wegener

Heel vreemd verhaal, als de storing echt snel verholpen was dan lijkt mij dat het niet zo'n ramp is, de drukker kan ook 10 minuten later beginnen denk ik zo...

Lachen dit....hebben ze daar geen high availability joh....prutsers.

@P1800 als het een unixbak is die specifieke hardware aanstuurt en aldus een specifieke interface heeft dan is dat niet zo snel te virtualiseren.

Gewoon het gevolg van de fijne voordelen van het outsourcen.
Ergens loop je dan tegen de lamp.
Precies zoals Hans zegt, echt vakwerk

Inderdaad. Geen redundancy in zo'n systeem is niet (meer) van deze tijd....

Wat ik dan weer vreemd vind is dat ze binnen een dag maatregelen genomen hebben die voortaan eerdere detectie mogelijk maken. Dat was dus een maatregel die al 'op de plank lag'of het is niet waar. In beide gevallen kwalijk.

Quote: Hosting en serverbeheer naar Indiase kwaliteitsnormen en waarden :)
De keuze van Wegener.
De uitval valt overigens nog best mee de laatste jaren.
Zeker als je beseft dat er behoorlijk is gesneden in ICT.
Het huidige systeem is blijkbaar kwetsbaar.
Bezuinigen op lokale rippers bij elke drukkerij doet hun aardig de das om.

Ondenkbaar dat dit in 2012 nog voorkomt.
De adverteerders en lezers betalen genoeg voor de krant.


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-01-23T12:38:00.000Z Sander Hulsman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.