'Mislukken EPD lag niet aan ICT'

De Nederlandse School voor Openbaar Bestuur meent dat het elektronisch patiëntendossier (epd) is mislukt door onvoldoende samenwerking tussen de betrokken partijen. Het instituut meldt expliciet in zijn studie dat het epd niet kopje onder ging door een rammelende ict-infrastructuur. De Nederlandse School voor Openbaar Bestuur deed de studie in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Het onderzoeksinstituut vindt dat de techniek niet de oorzaak is van de problemen met het epd. Sterker zelfs, volgens de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur is de ict-infrastructuur redelijk geslaagd. Het epd werd uiteindelijk niet gerealiseerd doordat er te veel partijen bij de besluitvorming betrokken waren, ieder met eigen belangen en meningen. Ondanks dat het ministerie de regie over het epd had, is het niet gelukt om een precies beeld te ontwikkelen wat het epd zou doen en waarvoor het was bedoeld.

Nadat het epd niet door de Eerste Kamer kwam, wordt er nu aan een regionale variant gewerkt. Inmiddels hebben de overkoepelende zorgorganisaties voor dit regionale epd groen licht gegeven. In de nieuwe, regionale opzet van het epd staat de patiënt in ieder geval centraal.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

CSC waarschuwt voor strop van 1,5 miljard

Patiënt staat centraal bij doorstart LSP

CSC blijft ook in 2012 verbonden aan LSP

LSP blijft in de lucht na garanties zorgkoepels

Bestuur Nictiz besluit nog over doorstart LSP

Mogelijke doorstart LSP na garanties verzekeraars

Kamermeerderheid wil LSP behouden

'Meer tijd had EPD kunnen redden'

'Investering in EPD is vrijwel waardeloos'

Nictiz: EPD is niet herbruikbaar

EPD-beheerder Nictiz ontslaat zestig man

'Complete EPD-investering is weggegooid geld'

Ontmanteling EPD is klap voor CSC

Nictiz: geen geld en dus geen EPD

Zorginspectie eist invoering EPD voor 2013

Huisarts beslist over regionaal EPD

Nictiz: financiering doorstart LSP is hachelijk

Voor deel REPD's is toestemming nodig

CDA: Ook regionale EPD's zijn illegaal

'Instemming patiënt maakt doorstart EPD duur'

Landelijk EPD vereist toestemming patient

Privacy First eist stop van doorstart EPD

Eerste Kamer zet streep door EPD

Senaat blijft tegen opzet landelijk EPD

Stoppen landelijk EPD laat markt koud

'Landelijk EPD is een non-issue'

Senaat schort invoering van EPD op

EPD stuit op verzet in Eerste Kamer

Minister Schippers laat LSP van CSC met rust

Bozige huisartsen stappen naar rechter om EPD

Ziekenhuizen eisen schadevergoeding van Alert

Denen kiezen voor nationaal EPD


Reacties

Op zich geen verrassende uitkomst. Ik hoop dat dit een wijze les voor de betrokken partijen is en dit tijdens de mogelijke invoering van een regionaal EPD anders en beter gedaan wordt.

Een EPD is namelijk iets wat er in mijn ogen al lang had moeten zijn en veel frustratie en administratief geneuzel bij iedereen zal weg nemen.

Ik ben in ieder geval heel erg opgelucht en gerustgesteld dat mijn medische gegevens deels bij m'n huisarts liggen, deels dij verschillende afdelingen van het ziekenhuis, deels bij de optimetrist, deels bij de fysio en deels bij de apotheek. Op PC'tjes, kladblokjes, bierviltjes, kattebelletjes en post-its. En gelukkig niet in computersystemen die met elkaar kunnen communiceren, want dat is toch wel zo eng...

Wederom blijkt maar eens dat er een duidelijke opdracht/doelstelling van een project moet zijn wil het kunnen slagen. Ook vind ik het een gemiste kans die wellicht in fasen vanuit de regionale epd opgepakt kan worden. Helaas geeft de uitspraak 'in de regionale epd's staat de patient centraal' wat dat betreft mij nog weining vertouwen.

Hopelijk wordt er lering getrokken uit dit voorval en neemt de overheid alsnog haar verantwoordelijkheid als eenduidige opdrachtgever.

De Nederlandse School voor Openbaar Bestuur is waarschijnlijk het opleidingsinstituut voor ICTers bij de Nederlandse overheid. Het systeem is ontworpen vanuit een Institutionele visie op de 'burger'. Een complex systeem waarbij benodigde onoverzichtelijke autorisatie structuren de privacy van de burger moeten waarborgen. Als burger wil ik de sleutel tot mijn gegevens hebben zodat ik aanwezig moet zijn alvorens de informatie wordt ontsloten. Een dergelijke 'simpele' oplossing geeft mij meer vertrouwen in een systeem waar de overheid en de zorgverzekeraar vast ook allerlei nuttig informatie willen halen. Een kenmerk van een goede ICT infrastructuur is dat deze transparant is en daaraan voldoet het EPD zeker niet.Het is systeem voor ambetenaren en burgers en niet voor individuen waartoe ik mijzelf graag reken.

Dat lijkt een open deur. Of toch niet? Als we het over ICT hebben dan hebben we het over mensen, processen en middelen (hardware, software, instructies).
Om met het laatste te beginnen: technisch is (bijna) alles mogelijk, dus daar zal het echt niet aan gelegen hebben.
Ook de processen zullen veelal in beeld zijn. Grote delen van het zorgproces zijn generiek, simpelweg omdat dit aan specifieke wet- en regelgeving moet voldoen.
Blijft de mens in de ICT over. Die was in het geval van het EPD traject kennelijk onvoldoende in staat om de juiste vragen te stellen. En niet in staat om de betrokken partijen voldoende houvast te geven, het proces te sturen en daarbij de juiste awareness te kweken ten behoeve van dat stukje inzicht dat nodig is om op een lijn te komen. Dan kom je er dus evengoed niet.
Dus het lag misschien niet aan ICT, maar toch ook aan ICT.

Laten wij eens stoppen met polderen. Start met een regionaal systeem en toon aan dat dit gaat werken. De angst voor geautomatiseerde processen (Jaap Scheurleer) is onterecht. Puur gebaseerd op verkeerde informatie en perceptie.

Als de initiële doelstelling al niet duidelijk is zal elke ICT oplossing mislukken. Maar de technische oplossing was wel degelijk brak want de patiënt zelf had geen enkele manier om te controleren wat er met zijn/haar gegevens gebeurde. Plus het feit dat de veiligheid min of meer een afgesproken standaard was ipv een afgedwongen standaard geeft al aan dat het slecht doordacht was.

Wat dat betreft is het een goed voorbeeld van hoe slecht het niveau van de Nederlandse ICT in zijn algemeenheid is. Het moet allemaal zo goedkoop mogelijk en de veiligheid komt vaak op de laatste plaats.

Wat een zeldzaam oppervlakkig artikel.

Merkwaardig. ICT staat toch voor Informatie en Communicatie Technologie? Dan ligt de basis van het succes van een zogenaamde ICT-oplossing toch bij de wijze waarop de betrokken partijen samenwerken? Zolang ICT-techneuten van informatie en communicatie uitsluitend de technische kant begrijpen en de samenwerking van de belanghebbende partijen buiten hun huishoudboekje houden, blijft ICT mislukkingen als het EPD genereren. Zolang ICT-techneuten niet begrijpen dat de burger zich onbehagelijk voelt bij het idee dat techneuten en politici over de formulering van zijn privacy gaan, zal de overheid tot mislukken gedoemde projecten blijven opstarten. Jammer dat de Nederlandse school voor openbaar bestuur dat anders ziet.

Ik vind het altijd jammer als iemand over ICT techneuten praat, met een zeker......Als een huis niet aan de verwachtingen voldoet ligt dat niet aan de metselaar, meeste "techneuten" die ik ken doen heel erg hun best om zich in de behoeften van hun klant te verdiepen. In dit geval denk ik dat het probleem in het aantal stakeholders zat en de tegengestelde belangen die ze hadden, daar doe je als "techneut" niets aan.

Beste dames en heren lezers,
We moeten een aantal zaken goed gescheiden houden in deze. Voor uw eigen beoordeling, ondergetekende heeft ver voor het gedachtegoed EPD namelijk al, samen met anderen uiteraard, een basisplatform neergelegd die uiteindelijk moest leiden tot het EPD. Deze bestond uit twee delen die nog steeds en onverkort overeind staan. Reden dat men hier niet op verder heeft gebouwd? Ambtelijke en politieke impotentie en incompetentie.

Doel van het EPD
Het harmoniseren van formats patiënten gegevens welke voor medisch gronden, beschikbaar moet worden gemaakt. Dit vanuit oogpunt van individuele gezondheid en kosteneffectiviteit in de medische zorg.

Hierbij dient de lezer eveneens te beschouwen dat de materie IT onderhevig is aan lineaire wetmatigheden waaraan de drie initiële pijlers zich conformeerde.

Pijler 1
Acute patiënten informatie
Elke patiënt heeft het recht op de meest noodzakelijke zorg. Hier werden twee soorten zorg geïdentificeerd.

1.1 Acute zorg
Onder acute zorg word verstaan directe noodzakelijke medische zorg bij ernstige en levensbedreigende situaties. Denk hierbij aan hartfalen of ernstig trauma waarbij een patiënt niet aanspreekbaar is doch dringende acute zorg nodig heeft.

Voor deze zorg wordt de bestaande patiëntenpasje van de zorgverzekeraar door de zorgverzekeraar aangevuld met een chip. Op deze chip zijn alleen essentiële gegevens beschikbaar die voor acute zorg van belang is.
- Pasfoto
- Vingerafdruk duim
- NAW gegevens plus zorg registratie nummer
- Bloeddruk
- Bestaande noodzakelijke dagelijkse medicatie
- Medicijnen allergie
- ICE telefoonnummer
- Naam Huisarts
- overige [bijvoorbeeld behandeling in ziekenhuis/arts elders]

Gesteld werd bij deze lijst is dat ambulancepersoneel deze informatie voor acute 1e lijns zorg noodzakelijk achten. De data format is dusdanig basaal dat deze is op te nemen in elke vorm van IT informatiedragers en uitleesbaar. [Ambulance/ziekenhuis]

Data word beheerd door ziektenkosten verzekeraar daar deze al in het bezit is van al deze informatie.

Beschikbaarheid en bescherming persoonlijke data
Er is geen aanvullend systeem nodig voor toegankelijkheid van de betreffende data of het onderhoud hiervan. Data kan in elk ziekenhuis naar believen bij aanname worden gecontroleerd en gewijzigd indien nodig. Data blijft volkomen persoonlijk en word alleen bij de verzekering opgeslagen.

1.2 Niet acute zorg
Bij niet acute zorg dient de pas als identiteit model die altijd beschikbaar is voor houd[st]er en zorgverlener. Immers, zorgverlener kan patiënt en verzekering fysiek en IT wise gewoon controleren. In verlengde hiervan kan worden nagedacht over koppeling van systemen ter verificatie van identiteit en geldigheid van verzekering.

Kosten

Eenmalig ca € 1.30 per pas.

Pijler twee

2.1 Uitwisselings- protocol patiëntengegevens.

Voor te stellen is dat alle ziekenhuizen en artsen een uniforme data administratie zouden gebruiken. Dit zou wellicht een toekomstig streven kunnen zijn. Hier dient data een uniforme format te krijgen zodat aanpassing van alle systemen op eenvoudige wijze basis data inleesbaar maakt.

In dit geval is een eenvoudig standaard csv e.d. te bedenken waardoor software systemen relatief weinig aanpassing nodig hebben csv data in te kunnen lezen.

2.2 Toegangs protocol
Elke medisch geschoolde professional werkzaam in het ziekenhuis beschikt over twee identifiers. 1. BIG registratie en 2. Personeelsnummer werkgever. Door deze twee te koppelen in een register en dit register toegankelijk te maken voor ziekenhuizen en medisch specialisten, is het mogelijk data beschikbaar te krijgen die voor medische doeleinden noodzakelijk blijkt.

=====
Zoals u ziet kan deze basis op zeer eenvoudige wijze worden geïmplementeerd daar alle componenten reeds aanwezig zijn en waren en deze goed te administreren is en misbruik vrijwel elimineert.

Deze basis is er nog steeds en valt binnen de lineaire principes van IT.
De stelling an dit onderzoek blijft m.i. nog steeds volkomen ondergeschikt aan deze principes daar iedereen baat zou kunnen hebben bij voornoemde pijlers. Diegene die dat niet hebben? Juist. Ego's en incompetentie.

Civile

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-02-07T16:18:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.