Computable.nl
  • Thema’s
    • Carrière
    • Innovatie & Transformatie
    • Cloud & Infrastructuur
    • Data & AI
    • Governance & Privacy
    • Security & Awareness
    • Software & Development
    • Werkplek & Beheer
  • Sectoren
    • Channel
    • Financiële dienstverlening
    • Logistiek
    • Onderwijs
    • Overheid
    • Zorg
  • Computable Awards
    • Overzicht
    • Nieuws
    • Winnaars
    • Partner worden
  • Vacatures
    • Vacatures bekijken
    • Vacatures plaatsen
  • Bedrijven
    • Profielen
    • Producten & Diensten
  • Kennisbank
  • Nieuwsbrief

Benelux loopt voorop in servervirtualisatie

21 augustus 2012 - 13:103 minuten leestijdActueelCloud & InfrastructuurDellIntelVanson Bourne
Sander Hulsman
Sander Hulsman
Chief Digital Content

De Benelux en Engeland lopen voorop in het gebruik van servervirtualisatie. Respectievelijk 43 en 41 procent van de ondervraagde bedrijven maakt gebruik van deze technologie. Slechts 24 procent van alle Zwitserse bedrijven doet een beroep op servervirtualisatie; een percentage dat ver onder het Europese gemiddelde ligt. Dit blijkt uit onderzoek van Vanson Bourne onder 1150 ict-besluitvormers binnen bedrijven met maximaal honderd werknemers in Nederland, België, Duitsland, Zwitserland en Engeland in opdracht van Dell en Intel.

Het onderzoeksrapport biedt inzicht in algemene trends en houdingen ten aanzien van het gebruik van servervirtualisatie door kleine bedrijven in verschillende Europese landen. 41 procent van de ondervraagde bedrijven maakt momenteel gebruik van deze technologie. Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat er wat betreft de toepassing van en houdingen ten opzichte van deze technologie, sprake is van aanmerkelijke verschillen tussen de verschillende Europese landen en tussen bedrijven met minder dan 25 werknemers en bedrijven met 25 tot honderd werknemers. Over het algemeen vinden bedrijven dat de voordelen van servervirtualisatie groter zijn dan de obstakels die de toepassing ervan in de weg zitten.

Het gebruik van servervirtualisatie is het hoogst (54 procent) binnen bedrijven met 25 tot honderd werknemers. Slechts 15 procent van alle bedrijven met minder dan 25 werknemers maakt gebruik van deze technologie. De grotere onder de kleine bedrijven verwachten grotere voordelen te realiseren met servervirtualisatie en zien de hindernissen als minder groot dan bedrijven met minder dan 25 werknemers.

Voordelen

De belangrijkste drie voordelen die kleine bedrijven met 25 tot honderd werknemers met servervirtualisatie denken te bereiken, zijn snellere en goedkopere back-up en recovery (59 procent), een lagere total cost of ownership (56 procent) en vereenvoudiging van het onderhoud, zonder nadelige gevolgen voor de rekencapaciteit (54 procent). Deze voordelen bleken eveneens de drie belangrijkste voor bedrijven met minder dan 25 werknemers, hoewel een kleiner percentage van deze bedrijven ze als aanmerkelijke voordelen beschouwde (respectievelijk 58, 46 en 44 procent). Bedrijven met minder dan 25 werknemers zijn minder goed op de hoogte van servervirtualisatie en de voordelen daarvan dan hun grotere tegenhangers.

Bedrijven met minder dan 25 werknemers zijn minder positief over de voordelen van servervirtualisatie dan bedrijven met 25 tot honderd werknemers en kennen een groter gewicht toe aan de struikelblokken. 36 procent van de bedrijven die geen gebruikmaken van servervirtualisatie geeft aan geen kennis te hebben van de voordelen van deze technologie, in vergelijking met 25 procent van de bedrijven met 25 tot honderd werknemers. Het idee dat de organisatie mogelijk te klein is om te profiteren van de schaalvoordelen bleek het belangrijkste struikelblok (56 procent), gevolgd door extra investeringen in betere back-uptechnologie (51 procent).

Benelux

In de Benelux was sprake van het kleinste aantal respondenten (26 procent) dat geen kennis zei te hebben van de voordelen van servervirtualisatie. In deze regio was echter ook sprake van het hoogste percentage bedrijven (48 procent) dat aangaf geen plannen te hebben om deze technologie toe te passen. Bedrijven in de Benelux zijn van alle Europese bedrijven het minst pessimistisch gestemd over hun vermogen om de potentiële hindernissen te overkomen die het gebruik van virtualisatie in de weg zitten.

In Engeland is sprake van het hoogste percentage respondenten dat van plan was om in de toekomst gebruik te maken van virtualisatietechnologie (33 procent). Er was echter tevens sprake van het op een na hoogste aantal bedrijven dat geen weet had van de voordelen van deze technologie (33 procent). Daarmee neemt het de tweede plaats in na Zwitserland (34 procent).

Storage- en desktopvirtualisatie

Grotere bedrijven waren positiever gestemd over storage-virtualisatie dan hun kleinere tegenhangers. Desktopvirtualisatie werd gezien als de minst aantrekkelijke van alle virtualisatietechnologieën, ondanks het feit dat deze technologie mogelijk de meeste voordelen te bieden heeft aan kleine bedrijven met een mobiel werknemersbestand.

Meer over

DesktopvirtualisatieServervirtualisatieUniversal CommunicationsVirtualisatie

Deel

    Inschrijven nieuwsbrief Computable

    Door te klikken op inschrijven geef je toestemming aan Jaarbeurs B.V. om je naam en e-mailadres te verwerken voor het verzenden van een of meer mailings namens Computable. Je kunt je toestemming te allen tijde intrekken via de af­meld­func­tie in de nieuwsbrief.
    Wil je weten hoe Jaarbeurs B.V. omgaat met jouw per­soons­ge­ge­vens? Klik dan hier voor ons privacy statement.

    Whitepapers

    Computable.nl

    Slimme connectiviteit: de toekomst van bouwen

    Hoe stoom jij jouw organisatie in de bouw en installatie sector klaar voor de digitale toekomst?

    Computable.nl

    De weg van dataverzameling naar impact

    Iedere organisatie heeft data, maar niet iedereen weet hoe je het goed gebruikt. Hoe zet je waardevolle informatie om in actie?

    Computable.nl

    Well-Architected: slim bouwen en beheren in de cloud

    Een paper met concrete handvatten om cloud-architectuur naar een hoger niveau te tillen.

    Meer lezen

    Computable.nl
    ActueelCloud & Infrastructuur

    ’15 procent kleinbedrijf heeft geen server’

    4 reacties op “Benelux loopt voorop in servervirtualisatie”

    1. Maarten Oberman schreef:
      21 augustus 2012 om 14:30

      Binnen twee jaar is dit echt geen onderwerp meer….. eigenlijk nu al….,

      De ontkoppeling van hw en sw is iets wat gewoon gebeurt, een andere keus is er niet en is ook niet nodig.

      “Vroeger” was de koppeling door de beperkte mogelijkheden van de chips nog noodzaak, inmiddels is dat 720 gr anders.

      Login om te reageren
    2. Reza Sarshar schreef:
      21 augustus 2012 om 14:34

      Virtualisatie vereenvoudigt een aantal beheerzaken en biedt veel mogelijkheden en oplossingen aan. Maar aan alles hangt een prijskaartje! Je hebt bijvoorbeeld snellere back-up of recovery maar dat krijg je niet zomaar! Hiervoor moet je in verschillende lagen van je virtualisatieinfrastructuur investeren. Denk aan de benodigde plug-in voor je hypervisor, de extra agent voor de betreffende dienst (bijvoorbeeld SQL database), de benodigde capaciteit op storage, de juiste versie van SAN(bijvoorbeeld voor replicatie), de benodigde licentie voor je back-up software en nog meer. Dus goedkoper ben je er zeker niet uit.
      Er zijn genoeg oplossingen die nagenoeg dezelfde voordelen bieden zonder virtualisatie en tegen heel lagere prijs!

      Wat ik in dit onderzoek mis is aandacht aan “de benodigde kennis” voor het beheren van een gevirtualiseerde omgeving! Dit zal onder het kapje “TCO” vallen maar ik ben benieuwd of deze vraag explicit gesteld is of niet! Gebrek aan deze kennis kan de oorzaak zijn van inefficiënte inzet van een middel, desinvestering en de bron van veel problemen waar de eindgebruikers dagelijks mee te maken krijgen.

      Ten slotte, het virtualiseren van desktop is totaal anders dan server. Leveranciers en fabrikanten proberen het succes van servervirtualisatie te mis/ge- bruiken om desktopvirtualisatie te promoten. Complexiteit van desktopvirtualisatie is vrij groot. Deze complexiteit is ook de oorzaak van hogere investering in deze oplossing t.o.v. servervirtualisatie.

      Login om te reageren
    3. willem oorschot schreef:
      21 augustus 2012 om 15:45

      Nederland is meestel “haantje de voorste” als het gaat om de adoptie van nieuwe technologie die ertoe doet. Je komt echter nog steeds bedrijven en organisatie tegen waar virtualisatie totaal niet wordt toegepast. Voor kleinere bedrijven worden steeds meer kant en klaar tools aangereikt voor servervirtualisatie, echter bij een flink aantal servers gaat het pas echt voordelen opleveren.

      Ontkoppeling van hard en software wint steeds meer terrein en Microsoft gaat vanaf server 2012 serieus meedoen, ik verwacht dat fysieke server over 5 jaar niet meer bestaan, dan kan ook bijna niet anders want welke software is in staat om 64 of meer core procesoren, tegen die tijd beschikbaar, volledig te benutten. Ontkoppeling is en wordt steeds meer noodzaak.

      Login om te reageren
    4. Reza Sarshar schreef:
      21 augustus 2012 om 17:08

      Willem,
      Nederlandse techneuten(virtualisatie-specialisten) waren vanaf circa jaar 2002 heel verder met deze technologie dan anderen. Zover dat we misschien kunnen beweren dat virtualisatie dankzij die jongens in west Europa zijn plek heeft veroverd. Ze waren Europees bezig met de oplossingen van VMware.
      Ontkoppeling van hardware en software biedt zeker veel voordelen aan. Als Microsoft hieraan werkt komt “ook” doordat deze oplossing een bron van inkomsten is voor het bedrijf. Kijk naar het licentiemodel van Microsoft producten in de virtuele omgeving. Bovendien ze moeten meedoen aan de virtualisatie-race naast bedrijven zoals Citrix, VMware, Oracle etc.
      Virtualisatie zal zeker niet voor alle diensten en producten voordelig zijn. Als je bij gemeenten kijk dan zie je dat bijna alle Oracle servers die op een Microsoft OS draaien fysiek aangeboden worden. Dat komt door de hoge kosten van Oracle in de virtuele omgeving. Dit is een Show Stopper ook voor kleine bedrijven.

      Je hoeft niet altijd met virtualisatie (hypervisor) een scheiding te maken tussen hardware en software! Provisioning zal een oplossing kunnen zijn waarmee je veel voordelen van virtualisatie op fysieke hardware kan krijgen. Je kunt ook zeggen dat Provisioning bij virtualisatie hoort maar dat vind ik persoonlijk niet.

      Login om te reageren

    Geef een reactie Reactie annuleren

    Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.

    Populaire berichten

    Meer artikelen

    Footer

    Direct naar

    • Carrièretests
    • Kennisbank
    • Planning
    • Computable Awards
    • Magazine
    • Abonneren Magazine
    • Cybersec e-Magazine

    Producten

    • Adverteren en meer…
    • Jouw Producten en Bedrijfsprofiel
    • Whitepapers & Leads
    • Vacatures & Employer Branding
    • Persberichten

    Contact

    • Colofon
    • Computable en de AVG
    • Service & contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Inlog

    Social

    • Facebook
    • X
    • LinkedIn
    • YouTube
    • Instagram
    © 2025 Jaarbeurs
    • Disclaimer
    • Gebruikersvoorwaarden
    • Privacy statement
    Computable.nl is een product van Jaarbeurs