Managed hosting door True

Samsung Galaxy SIII geschikt voor extra alarmmiddel

Groningen voert technische tests NL-Alert uit

Alarmbellen

De Veiligheidsregio Groningen gaat in de eerste week van december 2012 technische tests uitvoeren voor het aanvullende alarmmiddel NL-Alert. Mensen met een telefoon die is ingesteld voor NL-Alert kunnen mogelijk berichten op hun telefoon ontvangen. Op maandag 3 december wordt in de hele provincie Groningen om 12.00 uur, gelijktijdig met de maandelijkse sirenetest, een testbericht uitgezonden. In het NL-Alert bericht wordt duidelijk aangegeven dat het om een test gaat en dat mensen niets hoeven te doen.

NL-Alert is een aanvullend alarmmiddel voor op de mobiele telefoon dat de overheid sinds 8 november 2012 kan inzetten. Met NL-Alert kan de overheid mensen in de directe omgeving van een noodsituatie met een tekstbericht informeren. In het bericht staat specifiek wat er aan de hand is en wat mensen op dat moment het beste kunnen doen. Zo kunnen bij een noodsituatie meer mensen worden bereikt en worden inwoners beter geïnformeerd.

Extra kanaal

Met de technische tests in Noord-Nederland wil de overheid een extra kanaal testen waarop NL-Alert kan worden uitgezonden. Dit extra kanaal maakt het mogelijk dat in de toekomst meer telefoons NL-Alert kunnen ontvangen en dat mensen zelf hun telefoon niet meer hoeven in te stellen.

Medio februari 2013 wordt het eerste landelijke NL-Alert controlebericht verstuurd. Aan de hand van dit controlebericht kunnen mensen controleren of hun telefoon goed is ingesteld om NL-Alert te ontvangen.

Cell broadcast en Samsung Galaxy SIII

NL-Alert werkt op basis van cell broadcast en niet met sms-berichten. Daardoor werkt NL-Alert ook als het netwerk overbelast is. NL-Alert is gratis en anoniem. Op dit moment werkt NL-Alert al op meer dan de helft van alle mobiele telefoons in Nederland. Dit aantal loopt de komende tijd snel op. Zo is ook de Samsung Galaxy SIII aan het lijstje toegevoegd. Wel gaat het voorlopig alleen om de SIII’s die van het 3G-netwerk van KPN gebruikmaken.

Hiervoor is het wel noodzakelijk dat de Samsung Galaxy SIII beschikt over de laatste softwareversie. Via de Instelhulp kunnen mensen de instructies vinden voor het instellen van NL-Alert op hun Samsung Galaxy SIII. Naar verwachting ondersteunen Vodafone en T-Mobile begin 2013 NL-Alert op hun 3G-netwerk, zodat dit toestel vanaf dat moment ook via deze twee netwerken NL-Alert kan ontvangen. Vodafone en T-Mobile ondersteunen NL-Alert wel al op hun 2G-netwerk voor telefoons zonder internet.

HTC, Sony en Apple iPhone

Op dit moment werkt NL-Alert al op meer dan de helft van de mobiele telefoons in Nederland. Dat aantal zal de komende tijd snel oplopen. Bijna alle telefoons zonder internet kunnen NL-Alert nu ontvangen. Tweederde van de smartphones is technisch geschikt. NL-Alert werkt al op vrijwel alle smartphones van Samsung (onder andere SII, Galaxy Note II en Galaxy Ace 2), HTC (onder andere Desire X en One X) en Sony (onder andere Experia S en Experia T). De overheid is in gesprek met Apple zodat NL-Alert in de toekomst ook op iPhones kan worden ontvangen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-11-30T09:06:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.