‘Oude ICT is obstakel voor HNW en BYOD’

BYOD

31 procent van de Nederlandse werknemers omschrijft de ict-middelen van hun werkgever als verouderd en als een obstakel voor het nieuwe werken (hnw). Deze werknemers vinden dat hun werkgever te langzaam reageert op ict-ontwikkelingen en -innovaties. Een derde (33 procent) van de respondenten wil meer zeggenschap over de hard- en software die de werkgever beschikbaar stelt. Dit blijkt uit het bring your own device (byod)-onderzoek onder ruim vierhonderd kantoormedewerkers van Team Vier, in opdracht van licentiewaakhond BSA.

29 procent van de werknemers denkt efficiënter te werken met een grotere keuze aan software en hardware. 22 procent zou liever een jaarlijks it-budget krijgen om zelf hard- en software aan te schaffen. Zoals verwacht geven meer mannen (41 procent) dan vrouwen (21 procent) aan dat ze meer invloed willen hebben op het it-budget.

Beheersen en controleren

Met de brede beschikbaarheid van smartphones en tablets is het niet verwonderlijk dat byod steeds populairder wordt onder werknemers. Al meer dan één op de tien Nederlandse werknemers gebruikt zijn eigen smartphone, laptop of tablet voor het werk. Dit brengt echter ook risico’s met zich mee. In Nederland is de werkgever verantwoordelijk voor de software die wordt gebruikt voor het werk, zelfs de software waar het bedrijf geen controle over heeft. Als gevolg hiervan ontwikkelen meer en meer bedrijven beleid om deze trend te beheersen en te controleren.

‘Als werkgever kun je deze opkomende byod-trend niet negeren’, zegt Julian Swan, marketing compliance director van de BSA. ‘Om de beveiligingsbedreigingen te beperken moet een bedrijf een eigen byod-beleid formuleren. Het is beter om de regie te nemen over deze trend en richtlijnen op te stellen voor de hele organisatie. Het is cruciaal voor werkgevers om software als een strategisch bedrijfsmiddel te beschouwen, of het nu eigendom is van het bedrijf of van de werknemer. Gedegen software asset management kan risico’s voorkomen.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Het artikel en de inhoud staan helaas geheel los van elkaar. Dat is echt jammer. Er wordt niet ingegaan op wat er dan mis is met "oude" ICT en waarom BYOD dan niet ingezet kan worden. Er wel op ingaan, en dan vooral inhoudelijk, zou de trigger kunnen zijn voor een aantal bedrijven voor de vernieuwing van hun infrastructuur.

Bedrijven kunnen toch ook zelf smartphones en tablets gaan aanbieden in plaats van dit als BYOD (zoek het zelf maar uit) te doen? Of is dat niet de "oude" ICT die bedoeld wordt (eens met Maarten Oberman)? En wat is nou weer de relatie met HNW? HNW kan technisch gezien al bij veel bedrijven. Een veel groter obstakel voor HNW is de cultuur.

Maar goed dat niet de werknemers maar het management de beslissing over de aanschaf van nieuwe middelen neemt.
Ik geef toe dat dit meestal ook niet op de juiste wijze gebeurd, maar we zitten niet op kantoor om facebook bij te houden, te twitteren of een reisje te boeken.
Voor het doet van ons ohh zo saaie werk is de aparatuur die er is in de meeste gevallen prima geschikt.

GGZ kosten die de klauwen uitlopen, enorme leegstanden in kantoorpanden, individualisering van de maatschappij. Geweldige vooruitgang dat nieuwe werken! Kan niet anders zeggen

Niet alleen is de werkgever verantwoordelijk voor de software, maar ook voor de beveiliging (beveiliging en gemak bijt elkaar) èn voor de inrichting van een goede en veilige werkplek, plus nog wat andere ARBO-zaken.
Zo mag bijvoorbeeld een medewerker niet mee dan twee uur aaneengesloten op een laptop werken, als daar geen voorzieningen als een los toetsenbord en de juiste beeldschermhoogte voor aanwezig zijn.
Daarnaast is er vaak nog een afhankelijkheid van bestaande software, hardware en versies. Zo'n keten vergt veel testwerk en daar willen dezelfde byod'ers niet mee lastig gevallen worden. Wat je met een browsers kunt doen, daar zou een werkgever gewoon een beveiligd wifi-netwerk voor moeten hebben. Dat wat gecombineerd met company-systemen moet, daar moet de werknemer het maar gewoon met het beschikbare doen.
Hebben de BYOD'ers bijv. wel eens berekend hoeveel tijd ze in beheer steken, wat de gevolgen zijn van uitval van hun meegebrachte device en wie daarvan de consequenties moet dragen.
Blijf reëel, wat wordt anders de volgende stap, bring your own desk, bring your own seat, bring your own employee? Er zijn ook grenzen aan wat de werknemer van de werkgever kan verwachten. Met een afschrijving van 3 à 4 jaar mag je ook niet het nieuwste van het nieuwste verwachten.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-12-14T09:38:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.