PQR helpt De Zorggroep aan Office 365

Zorg

De Zorggroep wilde eenvoudig kunnen communiceren met zijn medewerkers. Een uniforme mailomgeving bleek daarvoor de beste oplossing. Ict-dienstverlener PQR heeft Microsoft Office 365 aangeboden en geïmplementeerd.

De Zorggroep is in 2008 ontstaan uit een fusie tussen drie gerenommeerde zorgorganisaties in Limburg. De Zorggroep heeft 8.700 medewerkers en werkt met 2700 vrijwilligers. Daarnaast zijn er tienduizend cliënten. Al deze mensen zijn verspreid over meer dan 85 locaties. De afdeling PR & Communicatie wilde graag eenvoudig met al deze mensen kunnen communiceren. Dat was lastig, omdat iedereen zijn eigen e-mailomgeving en e-mailadres gebruikte. De Zorggroep besloot daarom over te stappen op een gestandaardiseerde mailomgeving.

Hybride omgeving

Omdat een deel van de medewerkers on premise en een deel in de cloud zou gaan werken, was een hybride omgeving de beste optie. Er werd besloten de bestaande omgeving aan te vullen met Microsoft Office 365. PQR nam het ontwerp en de implementatie voor zijn rekening. ‘Tijdens de ontwerpfase kwam naar voren dat de upgrade naar Office 365 minder eenvoudig zou zijn dan in eerste instantie werd verwacht’, zegt Jo Smeets, teamleider ICT Technisch Beheer. ‘Wij hebben echt te kampen gehad met early adopter-problemen.’

Zo moesten on premise-gebruikers gedwongen migreren naar Exchange 2010. Deze migratie had ook gevolgen voor de archivering. Gegevens die in Exchange 2007 waren gearchiveerd, moesten naar 2010 worden omgezet omdat ze anders niet meer benaderd konden worden. Dit leidde tot een vervanging van de storageomgeving en een upgrade van de back-up.

Uniforme mailomgeving

Inmiddels draait de nieuwe Office 365-omgeving en werken er zo’n vijfduizend medewerkers on premise en zo’n vijfduizend in de cloud. ‘Bij aanvang van het project bleek dat Office 365 eigenlijk niet is ontworpen voor hybride omgevingen’, vervolgt Smeets. ‘Met PQR en Microsoft hebben we hiervoor oplossingen gezocht en gevonden en ons doel gerealiseerd: één gezamenlijke uniforme mailomgeving voor al onze medewerkers.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Vraag me af of het wel verstandig is om medisch gerelateerde gegevens in een publieke cloud te zetten...

Prachtig zo'n SaaS, maar is er m.b.t. communicatie met de 10.000 zorgclienten mee rekening gehouden dat ook Office 365 valt onder de Patriot Act?

Bij deze twee opmerkingen op itk_00882:
1. Het gaat hier niet over zorgcliënten maar medewerkers.
2. Het Patriot Act is altijd en overal op iedereen van toepassing als de Amerikaanse wetgeving zich hier tegen aan gaat bemoeien.

Gemiste kans had zarafa gebruikt..
was er meer over gebleven voor de zorg.
Die kost namelijk maar een fractie en werkt hetzelfde als microsoft.

Ik sluit me aan bij Corne. Een betere oplossing was om in Europa de gegevens te hosten ivm privacy wetten. Office365 en Google Apps kunnen hier domweg niet aan voldoen omdat het Amerikaanse bedrijven zijn.

Zarafa is een heel goed alternatief of bijvoorbeeld OpenXchange waar Ziggo nu mee komt. https://www.ox.io/ox_text.

Daarnaast zullen cliënten waarschijnlijk ook mailen met de medewerkers inzake medische gegevens.

De Nederlansche Bank had toch ook toestemming gegeven voor het gebruik van Office365 en Google Apps voor de banken als communicatie middel?

@Mario Gielissen, helemaal met je eens. Vandaar mijn vorige reactie.

Toch bijzonder dat het allemaal kan en mag. Nu krijgt de Amerikaanse overheid dus rechtstreeks toegang tot medische gegevens van Nederlanders.

Zarafa is een product, Office 365 is een dienst. Bij Zarafa moet je nog steeds een inspanning leveren voor beheer, nu doet MS dat voor je.

Maar de dooddoener Patriot Act wordt er weer aan de haren bijgesleept. Vertel mij nu eens wat dit betekent? En hoe is dat anders dan een NL overheid die data opvraagt?

Indianen verhalen.

@Henri

Helaas Henri, het zijn geen indianenverhalen. Microsoft heeft zelf bevestigd dat zij verplicht is alle data af te staan aan de Amerikaanse overheid, wanneer die erom vraagt. Ook al wordt die data gehost in Ierland. En laat de Amerikaanse overheid nou net hele grote datacenters gebouwd hebben om alles op te slaan en te bewaren voor toekomstig gebruik.

De Nederlandse overheid is gebonden aan de Nederlandse wet. Op die manier is gewaarborgt dat jouw medische gegevens geheim blijven en niet ineens in handen van bijvoorbeeld verzekeraars of (potentiele) werkgevers komen. De Amerikaanse overheidsdiensten hoeven zich op geen enkele manier te verantwoorden wat zij met jou gegevens doen. Sterker nog, je weet niet eens wanneer ze er iets mee doen, niemand voert er controle op uit.

@Henri
Het zijn geen indianenverhalen. De Amerikaanse Patriot Act en FISPA wetgeving houdt in dat de Amerikaanse overheid zonder tussenkomst van een rechter mag graven in data, als zij verdenkingen hebben dat de veiligheid van de USA op het spel staat, onder strikte geheimhouding.

En in tegenstelling tot de Nederlandse overheid hebben zij geen enkel juridisch beletsel om te doen en laten met patientengegevens als ze die toevallig aantreffen in die cloud, het zijn immers geen nationale burgers.

Wat dat betreft zou je als patient van de zorginstelling kunnen eisen dat zij geen gegevens van deze patient in de 365 Cloud zou mogen stoppen. Overigens mag dat nu al alleen met toestemming van de patient.

Begrijp me niet verkeerd. Ik weet ook wel dat *niemand* je kan garanderen dat je data niet door een overheid opgevraagd wordt (NL, EU of VS) en dat data alleen als deze door jou versleuteld is en dan pas in de cloud gezet wordt "veilig" is, maar in 2011 zijn er in de US 16.511 NSL uitgegeven (bron: http://www.wired.com/threatlevel/2013/03/nsl-found-unconstitutional/ )

Hoe groot is de kans dat ze JOUW data opgevraagd hebben? En met wat voor een motivatie?

Punt is dat het artikel ergens over gaat en dat er meteen allemaal indianen verhalen bijgehaald worden.

Hoeveel mensen hebben een GMail of Hotmail account? Hoeveel mensen in NL gebruiken Facebook, Twitter, LinkedIn?

Hoeveel bedrijven in NL doen zaken met data die wordt opgeslagen door HP, Terremark, Amazon, Microsoft, RackSpace, Unisys, et cetera? Awel, bij al deze bedrijven zou JOUW data opgevraagd kunnen worden door Amerikaanse overheid.

Dus nogmaals. Waar gaat het nu precies over? Laten we wel realistisch en praktisch blijven en ons niet allemaal gek laten maken door... Indianen verhalen.

Met andere woorden: Noem nu eens wat voorbeelden waarbij het vermeende datagraaien tot misbruik van Amerikaanse overheid heeft geleid buiten de geijkte voorbeelden van bijvoorbeeld Megaupload, Wikileaks. Dat zijn inderdaad ernstige zaken, maar wel incidenten en waarbij je wel met logisch verstand begrijpt WAAROM het gedaan is.

Dat er machtmisbruik plaats vind is evident, maar dat is niet uniek voor bedrijven die internetdiensten aanbieden en overheid. Machtsmisbruik komt overal voor.

Het probleem wordt onnodig opgeblazen.@Henri

er is nog wel een verschil t.o.v facebook en office 365

in het eerste geval (facebook, twitter) laat je zelf de informatie dar in het laatste geval doet een ander dat voor jou, waarvan jij niet weet wat er genoteerd en dus opgeslagen wordt van je.

@Henri,

Er zijn genoeg providers die Zarafa als SAAS aanbieden.

@Mario,

Dat weet ik, Cap Gemini doet dat zelfs. Maar je moet geen product met een dienst vergelijken. Vergelijk dan de dienst, of het product. Niet elke Zarafa aanbieden gebruikt dezelfde architectuur waarop het draait.

Snap je waar ik naar toe wil? :-)

@Henri,

Je gelooft niet in zogenoemde Indianenverhalen als het gaat om de VS. In de media wordt er maar schaars bericht over misstanden, zoals mensen die de VS niet inmochten omdat ze HIV hadden (nota bene als spreker voor een AIDS congres), of die 3 jarige die niet mee het toestel in mocht omdat ie naamgenoot waren van een terrorist. Ik neem aan dat je deze voorbeelden kent, maar dit zijn incidenten die bekend zijn geworden door hun nieuwswaarde. Er vinden veel meer incidenten plaats, onder de noemer " we're not spying on you, we're protecting america".
Mijn gegevens, medische of niet, zijn de mijne. Mag ik vragen om dat te respecteren?

@Brombeertje : Dat de VS aan machtsmisbruik doet lijkt mij evident en dat zij soms bizarre dingen doen is ook echt waar.

Maar hoe anders is dit met NL overheid? En waar heb je in de regel meer van te vrezen? Waar ik op doel is dat er zoveel geroepen wordt en vanuit de onderbuik wordt gehandeld.

En jouw medische gegevens zijn niet van jou, maar over jou, en wie ze allemaal in kan zien zal je nu ook niet weten.

Laten we ons richten op hoe we met gegevens om kunnen gaan en waar de grens ligt van het delen van die gegevens. Met andere woorden: Laten we ons richten op praktische zaken. Dit artikel gaat over een product en dienst, maar vervolgens raken we direct off topic en wordt de focus op de verkeerde zaken gelegd. Natuurlijk is privacy een zeer groot goed waar ik ook zeker een bewaker van ben.

Laten we ons dan richten op transparantie en inzage. Zo vind ik het een goed idee dat elke VS bevraging aan een NL rechter getoetst wordt, alleen is dat praktisch niet goed mogelijk omdat er allemaal zaken spelen als: Waar staat de data (EU? Elders) en wie is eigenaar van de data? En wie bewerkt de data?

Indianen verhalen bedoel ik dus niet de VS rare sprongen maakt, maar dat het beeld dat de VS alle data vrijelijk in kan zien gewoon niet waar lijkt. Let wel *lijkt*, want ik sta best open voor een complot theorie, maar wel met beide voeten op de grond (en mijn hoofd in de wolken, haha)

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-03-20T11:21:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.