Transtec: grootste HPC-deal uit bedrijfshistorie

Moederbedrijf Nijmeegse HPC-bouwer scoort grote deal in Duitsland

Lenovo HPC-center Stuttgart (archief)

Transtec, specialist in high performance computing (hpc) levert voor bijna 7 miljoen euro een hpc-cluster aan het Karlsruher Instituut voor Technologie (KIT). Het systeem bestaat uit 1100 compute nodes en is opgebouwd uit Lenovo NeXtScale hardware. De overeenkomst is de grootste transactie uit de bedrijfsgeschiedenis van de Duitse bouwer van supercomputers. Het Nijmeegse ttec, dat supercomputers levert voor de Nederlandse markt, is een dochterbedrijf van het Duitse concern.

Het HPC cluster ForHLR2 wordt eind 2015 geleverd en geïmplementeerd bij het Duitse tech-instituut. Het systeem combineert volgens de bouwers de nieuwste technologie met hoge betrouwbaarheid en energie-efficiëntie. De systemen worden uitgerust met een systeem waarbij de waterkoeling wordt ingezet voor hergebruik van de warmte. Dat moet leiden tot efficiënte koeling van alle componenten, zoals CPU's, geheugen en I/O kaarten. Volgens de maker levert dat veertig procent meer energie-efficiëntie op dan luchtgekoelde systemen.

Volgens Robin Kienecker, sales manager technical computing van Transtec is het systeem met een prestatie van ongeveer één Petaflop en een energieverbruik van ongeveer 420 kWh één van de snelste en meest energie-efficiënte systemen die er op dit moment op de markt zijn. Marc van Schijndel, managing director van ttec uit Nijmegen: 'Deze opdracht van 6,9 miljoen Euro is de grootst gesloten deal in de 35-jarige geschiedenis van ons bedrijf. (…) Voor ons is dit een volgende stap om de grootste onafhankelijke HPC-speler te worden.'

Het Nijmeegse dochterbedrijf van moederconcern Transtec, levert supercomputers aan universiteiten en onderzoeksinstellingen zoals de Universiteit Leiden, de Universiteit van Amsterdam (UvA) en European Space Agency (ESA). Het levert systemen op basis van eigen hardware en in samenwerking met andere leveranciers. 

KIT

Het Karlsruher Instituut voor Technologie (KIT) is een technische universiteit in het Duitse Baden-Württemberg en een nationaal onderzoekscentrum in de Helmholtz gemeenschap. Het is één van de toonaangevende Europese instituten voor fundamenteel en toegepast onderzoek op het gebied van materiaalkunde, millieu, energie en nanotechnologie. Die onderzoeken vereisen het gebruik van grote gegevensanalyse en complexe simulaties. Dit heeft ertoe geleid dat KIT een nieuwe HPC-clusteroplossing heeft aangeschaft voor een speciaal gebouwd datacenter.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-08-10T11:26:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.