Bol.com bouwde in 2009 zijn eerste cluster met Hadoop. De webwinkel had toen de mogelijkheid om product-aanbevelingen te geven. Daarnaast werd data ingezet om klanten op een ‘Google-achtige’ manier te laten zoeken naar producten. Er werden daarom zoeksuggesties geboden op basis van eerdere zoekopdrachten van die persoon en later ook op eerdere zoekopdrachten van andere klanten. Een nieuwe architectuur werd gebruikt om het zoeken naar de producten te versnellen.
Big data wordt door de webwinkel voornamelijk ingezet om de website te personaliseren. Het verbeteren van de personalisatie-architectuur is een lopend proces, zegt Vis. Nu maakt het bedrijf de stap naar het real-time verwerken van data. Vis legt uit dat dit per persoon al kan, maar dat dit nog niet mogelijk is met data van meerdere gebruikers. De bedoeling is dan ook dat patronen over meerdere gebruikers kunnen worden herkend en dat dit meteen wordt aangepast in de website. Vis wijst erop dat dit een heel andere techniek vereist en dat dit bovendien snelheid vereist.
Bol.com architectuur
Een aantal van de architecturen die de webwinkel heeft gebruikt en op welke manier deze zijn verbeterd, toont Vis in zijn presentatie. Zijn presentatie en die van de andere twee sprekers, Eric van Tol (Big Data Expertise Center Fontys) en Wouter de Bie (Spotify), zijn binnenkort terug te zien op de website van het evenement.
Droombaan bij Bol.com
Tot slot benoemt Vis kort dat er nog it-banen beschikbaar zijn bij Bol.com. Uit het Computable-onderzoek naar de populairste werkgever onder niet-ict-organisaties blijkt al dat Bol.com de droombaan van menig ict’er is. Nieuwe vacatures invullen moet dus geen probleem zijn.
Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn: