KPN schrapt glasvezelnetwerk Eindhoven

Terrassen in het centrum van Eindhoven.

KPN gaat in de Eindhovense binnenstad en de wijken Gestel en Strijp geen glasvezelnetwerk aanleggen. KPN-dochter Reggefiber heeft aan de gemeente laten weten dat het kiest voor adsl-opvolger vdsl en daarmee het bestaande kopernetwerk opwaardeert.

Dat meldt het Eindhovens Dagblad. Volgens de krant heeft KPN bij de gemeente gemeld dat het een streep zet door eerdere plannen voor een glasvezelnetwerk en gebruikmaakt van het bestaande telefoonnetwerk.

Volgens KPN maakt ook vdsl snel internet mogelijk, blijven de kosten voor de aanleg beperkt en gaat de uitrol sneller, waardoor meer huishoudens in korte tijd kunnen worden aangesloten. Burgermeester en Wethouders (B&W) zouden daar vraagtekens bij plaatsen, zo blijkt uit een brief aan de raad.

Het college stelt daarin dat het alternatief van KPN niet aansluit bij de ambities van de gemeente, die uitgaan van 'verglazing' van de Brabantse gemeente. KPN spreekt in de krant tegen dat gestopt wordt met de verglazing van Eindhoven, maar dat het bestaande kopernetwerk gecombineerd wordt met glasvezelkasten in de wijken. 'Van daaruit bereiken we de woonkamer via het upgraded kopernetwerk', aldus de telecomaanbieder. 

Die combinatie maakt volgens KPN 'hele hoge snelheden' mogelijk. Het gemeentebestuur is daar niet gerust op. In april start de aanleg van vdsl in de binnenstad. Strijp en Gestel volgen daarna. Eind 2018 moet de uitrol voltooid zijn.

VDSL

Vdsl staat voor Very-high-bitrate Digital Subscriber Line en is een opvolger van adsl, waarbij een veel hogere download- en uploadsnelheid mogelijk is. Een nadeel van vdsl is dat de afstand tussen aansluiting en centrale maximaal 2100 meter mag zijn, terwijl dit bij adsl meerdere kilometers kan zijn.

Om dit probleem op te lossen, wordt er een aansluiting met glasvezel naar de wijkverdeler aangelegd, waar een vdsl-centrale wordt geplaatst, hetzij door te graven, hetzij door bestaande glasvezels te activeren. Dat moet de afstand die het signaal over koperkabel moet afleggen aanmerkelijk korter maken, gemiddeld zo'n. vierhonderd tot achterhonderd meter. Huishoudens beschikken dan vanaf de wijkverdeler over een glasvezelaansluiting.

(bron wiki).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Vreemd, als er toch gegraven moet worden voor die last mile kun je daar beter glasvezelkabel in leggen of tenminste een HDPE buis tot aan de huizen om uiteindelijk toch fiber to the home te kunnen krijgen. Hopelijk vindt de gemeente toch een betere partner dan KPN want VDSL is zeker geen oplossing voor de langere termijn.

Maar het blijft asymmetrisch.. jammer ook dat computable de helft van het artikel uit Wikipedia knipt en plakt

Daar hebben ze in Eindhoven een woord voor:
Koekwaus

Maar KPN kan dit niet maken om in het hart van digitale innovatie van het land zo schaamtelijk korte termijn denken tentoon te spreiden ipv actief mee te denken met de ontwikkeling van de Nederlandse kenniseconomie.

Mensen willen geen glasvezel, mensen willen snel internet! Alleen is "snel internet" voor iedereen anders.

Kijk je af en toe Netflix, en wil je met een paar huisgenoten op pc en iPad kunnen surfen, dan volstaat xDSL.
Ben je een "zware internetgebruiker" (niet in kg maar in Mbps), meerdere simultane Netflix streams, veel downloads, interactieve tv, ..., dan volstaat xDSL niet en is minimaal kabel nodig.
Ben je een "zware internetgebruiker" en heb je naast een snelle downloadverbinding ook een snelle uploadverbinding nodig, dan is met de huidige stand van de techniek glasvezel noodzakelijk.

KPN heeft met de overname van Reggefiber ook de verplichtingen van Reggefiber overgenomen. Reggefiber doet alleen glasvezel, dus de verwachting was een supersnelle synchrone verbinding. Dit eenzijdig aanpassen kan niet zomaar. Op z'n minst zouden ze bij de toekomstige gebruikers moeten inventariseren wat ze van "snel internet" verwachten. KPN doet aan contractbreuk als ze niet aan deze verwachting voldoen.

Maar ook al zijn veel gebruikers al tevreden met VDSL, het is natuurlijk een aanfluiting als Eindhoven, de Dutch Silicon Valley, de regio waar veel octrooien vandaan komen, het met minder dan glasvezel moet doen...

@Frank: wat nog leuker is: de meeste omliggende gemeenten hebben wel overal glasvezel, alleen Eindhoven zelf niet.

@J.de Grood: Naar ieder huis apart een nieuwe glasvezelkabel tot in de meterkast aanleggen is natuurlijk veel duurder dan alleen glasvezel tot aan de wijkverdeler en vanaf daar VDSL2 over koper, dat had u zelf toch ook wel kunnen bedenken?

@Johan Duinkerken: Als u mij statistieken kunt overhandigen die bewijzen dat het kennisniveau van de bevolking in gemiddelde woonwijken stijgt wanneer de internetsnelheid toeneemt van 60 mbps naar bijvoorbeeld 250 mbps dan kunnen we hier dieper op ingaan. Tot nog toe is dit net zo'n zelfde non-argument als de Gemeente Eindhoven telkens weer gebruikt voor goedkeuring van de toename van het aantal vluchten op Eindhoven Airport onder het mom van "Brainport" en het enige dat er meer vliegt zijn meer vakantievluchten.

@ Pa Va Ke: Eindhoven heeft in het grootste deel van de stad al jaaaaaren glasvezel. Vroeger al in een deel van de binnenstad en voor bedrijven op het TU-netwerk (SURFnet) en vanaf een jaar of 10 geleden al uitbreidingen naar woonwijken.

Nu zowel EuroDocsis 3.1 (Ziggo) en VDSL2 (KPN e.d.) inmiddels door de technische ontwikkelingen zo snel zijn geworden is het m.i. volledig logisch en terecht dat KPN-Reggefiber in bepaalde wijken ervoor kiest om glasvezel niet tot ieder huis te leggen. Ik woon in centrum Nijmegen en heb ook geen glasvezel. Wel heb ik KPN VDSL2 op een reeds opgewaardeerd kopernetwerk waar ik zowel up als down 60 mbit (de max van mijn abonnement) haal. Technisch gezien kan het dus zelfs nog sneller, helemaal als je ook nog pair-bonding aanvraagt. In ieder geval meer dan genoeg snelheid voor een gemiddeld huishouden in Nederland.

Als ze glas aanleggen tot aan de deur vervalt de koper. De bestaande telefoonabonnementen zullen dan ook nog opgezegd worden waardoor KPN nog meer terrein verliest op telefonie. Je betaalt ook nog huur over die koper.
Hoe melk je bestaande infra uit...
Ik heb gelukkig glas gekregen in mijn dorp, maar voor dat glas betaal ik wel. 100/100 bit up/down is wel erg mooi, ik kan zelfs 1000/1000 krijgen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-01-02T11:16:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.