IBM toont serverblade met Cell en Linux

IBM heeft een prototype serverblade met de Cell-processor getoond. De machine draait Linux en wel kernel 2.6.11.

IBM liet de server zien aan een handjevol klanten. De onthulling vond plaats in Los Angeles nabij de games-conferentie E3 (Electronic Entertainment Expo) waar Sony de Playstation 3, voorzien van de Cell-processor, aanprijst.

 

IBM zou van plan zijn een serverrek met zeven Cell-blades uit te brengen. Dit staat haaks op eerdere uitlatingen dat IBM toch geen eigen Cell-computers zou willen maken.

 

Het prototype serverblade moet juist aantonen dat de Cell niet alleen maar voor de Playstation 3 is bestemd en dat de processor verder wordt ontwikkeld. Het blade-bord is voorzien van twee Cell-chips, die elk acht kernen hebben, en twee 512 MB-modules XDR-geheugen. De processoren draaiden op een kloksnelheid van 2,4 tot 2,8 GHz.

 

IBM stelt dat het prestatieniveau van deze machine aanzienlijk hoger ligt dan dat van hedendaagse bladeservers. In de laboratoria van het bedrijf halen Cell-chips al hogere kloksnelheden, hoewel het energieverbruik - en de hitte-afgifte - dan nogal hoog liggen. Bij een kloksnelheid van 3 GHz haalt de Cell een theoretisch prestatieniveau van tweehonderd Gigaflops (miljard zwevende komma berekeningen per seconde).

 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-05-27T10:32:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.