Kabinet biedt mogelijk vrije modemkeuze

Het huidige Nederlandse kabinet is van plan om Nederlanders zelf te laten beslissen welke modem ze willen gebruiken. Op dit moment is het zo dat inwoners van ons land nu één van de modems moeten gebruikers die de provider hen aanbiedt. Hier komt nu mogelijk verandering in. Dit meldt de Duitse netwerkleverancier Lancom.

Eind 2017 heeft het ministerie van Economische Zaken (EZK) een voorstel gedaan om het begrip ‘netwerkaansluitpunt’ binnen de telecommunicatiewet te definiëren. Hierdoor wordt het netwerk van de provider en het netwerk van de gebruiker gescheiden. Centrale vraag is of de modem of wifi-router bij gebruikers thuis onderdeel uitmaakt van het provider-netwerk of van het thuisnetwerk.

Duitsland

Volgens Lancom is in Duitsland de vrije modemkeuze al een jaar een feit en leidt dit niet tot technische problemen, zoals Duitse providers eerder beweerden. ‘Niet bij adsl-/vdsl-aansluitingen, noch bij kabelaansluitingen en glasvezelaansluitingen leidt gebruik van een eigen modem of router tot technische problemen.’ De netwerkleverancier stelt verder dat Duitse gebruikers een grote belangstelling hebben  voor vrije modemkeuze. ‘Uit marktonderzoek van Ipsos, uitgevoerd een half jaar nadat de keuzevrijheid werd ingevoerd, blijkt dat 50 procent van de ondervraagden een eigen modem wil gebruiken. Ook Stiftung Warentest, de Duitse tegenhanger van de Consumentenbond, trekt een positieve conclusie: Een vergelijkende test van verschillende routers laat zien dat consumenten met een eigen toestel profiteren van meer functies, betere prestaties en hogere veiligheid.’

Netwerkinterfaces

Lancom pleit er dan ook voor om de routermarkt vrij te geven. ‘Vrije modemkeuze kan in Nederland net zo goed als in Duitsland en elders een belangrijk onderdeel vormen van ‘digitale soevereiniteit’ voor consumenten en bedrijven. Belangrijk hiervoor is wel dat providers de technische details van hun netwerkinterfaces openbaar maken. ‘Pas als deze bekend zijn kunnen producenten nieuwe router-modellen ontwikkelen die optimaal afgestemd zijn op de bijzonderheden van elk netwerk en de consumenten dus de beste prestaties en gebruikservaring bieden’, besluit de netwerkleverancier.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Mijn elektriciteitsverbruik was heel erg laag van 90 euro per jaar inclusief duurzame opslag & btw.

Sinds kort een internetabonnement besteld, een ADSL modem van 12 Volt, 2,5 ampère. Dat is gemiddeld 262 kWu/jaar. Dit jaar 2018 de huidige tarief bij het energieleverancier van ongeveer € 11,- per maand stroomkosten inclusief duurzame opslag & btw. In 2019 een nieuwe tarieven wordt het rond (ongeveer) € 14,- per maand stroomkosten incl. duurzame opslag & btw. Dat is heel prijzig.

Had zitten denken, wil graag een energiezuinige mini modem van aliexpress.com bestellen. Kost 22 euro. ADSL bodempje van 9 Volt, 0,8 Ampère. De verbruik is laag. 63 kWh/jaar. 24/7 altijd online. Dat is € 3,40 per maand stroomkosten incl. duurzame opslag & btw. Elf euro minder. MAC-adress van nieuwe modem doorgeven aan de huidige internetprovider??

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-03-08T09:45:00.000Z Christel Dieleman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.