KPN versnelt glasvezel met pon van Nokia

Glasvezel

KPN versnelt de uitrol van zijn glasvezelnetwerk in Nederland en maakt daarbij gebruik van passive optical network (pon)-technologie van Nokia. Deze week tekende KPN en Nokia een contract voor het gebruik van die technologie. Vanaf de tweede helft van 2019 wordt pon gefaseerd ingevoerd in het glasvezelnetwerk van KPN.

Met die nieuwe technologie moeten dit jaar snelheden van 1 Gbps mogelijk worden. In de toekomst moet die snelheid worden opgevoerd tot 10 Gbps. De inzet van pon-technologie sluit aan op eind 2018 aangekondigde plannen om in drie jaar tijd een miljoen huishoudens te voorzien van ftth (fiber tot he home, glasvezel tot de voordeur red.).

KPN meldt dat haar programma voor de verglazing van wijkkasten (fttc, fiber tot he cabinet red.) dit jaar nog wordt afgerond. Die keuze biedt volgens KPN de mogelijkheid om in die gebieden op termijn ook via pon-technologie ftth aan te leggen, bijvoorbeeld als klanten ook de laatste meters van de wijkkast tot de voordeur glasvezel willen. Nu ligt daar op sommige plekken nog koper.

Volgens KPN-woordvoerder Stijn Wesselink is pon-technologie in vergelijking met de huidige netwerktechnologie sneller en flexibeler inzetbaar en zijn minder netwerkcomponenten nodig. ‘Pon maakt passieve splitters mogelijk waardoor hoogwaardige apparatuur, die minder stroom gebruikt, hoger in het netwerk kan worden geplaatst.’ Hij voegt toe dat in de huidige situatie actieve apparatuur, ook wel pop’s (points of presence red.) genoemd, worden ingezet die veel stroom gebruiken en veel groter zijn.

10 Gbps glasvezel

Door de inzet van pon-technologie moet naast hogere snelheden van het glasvezelnetwerk ook meer flexibiliteit ontstaan, zodat KPN de verbindingen sneller kan aanpassen aan de wensen van klanten. Wesselink legt uit dat KPN begint met g-pon (gigabit passive network), wat de basis vormt voor de inzet van xgs-pon (X staat voor 10, g voor Gigabit, s voor symetric). Daarmee zijn in de toekomst snelheden tot 10 Gbps mogelijk. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Vanuit diverse oogpunten is de keuze voor PON heel logisch en Wesselink geeft er ook een mooi positieve draai aan. Echter, voor één ding is het heel slecht: Concurrentie! In de huidige opzet, met AON in PoP's, kunnen marktpartijen hun eigen apparatuur plaatsen en de point to point verbindingen met huishoudens zelf van licht voorzien. Zo kan je in Almere uit wel 4 actieve operators kiezen: KPN, Tweak, T-mobile en Jonaz. Elk zetten onafhankelijk van elkaar licht op de vezels en bieden zo zeer onderscheidende diensten, zonder afhankelijk te zijn van de hoge WBA-tarieven van KPN en zonder vast te zitten aan de profielen die KPN biedt. Met PON vervalt die mogelijkheid, of wordt het op z'n minst een stuk lastiger.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-03-01T11:11:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.