Surf zet ruilmodel op met Afrikaanse universiteiten

De ict-coöperatie van onderwijs en onderzoek Surf heeft een ruilmodel bedacht om gebruikte netwerkapparatuur uit Nederland een tweede leven te geven aan Afrikaanse universiteiten. Ter compensatie worden kapotte Afrikaanse mobiele telefoons naar Europa gehaald om te recyclen. Hiervoor heeft de organisatie een samenwerkingsverband gesloten met Closing the Loop en het Afrikaanse kennisnetwerk Wacren.

Surf wil zijn afgeschreven netwerkswitches liever ergens anders opnieuw inzetten dan naar een recycler brengen. Het doneert zijn switches daarom aan zijn West-Afrikaanse evenknie Wacren. De 61 switches zullen onder meer worden gebruikt voor snel internet op universiteiten in Togo en Ghana. Mocht het model een succes worden dan verwacht Surf in een later stadium computerapparatuur tegen computerapparatuur te ruilen

Omdat beide organisaties niet willen dat de switches uiteindelijk bijdragen aan de hoeveelheid elektronisch afval in Afrika, sloeg Surf de handen ineen met recyclingbedrijf Closing the Loop. Het bedrijf koopt ter plekke oude, kapotte telefoons, waarna deze in Europa worden verwerkt om de grondstoffen (waaronder goud, zilver en koper) te hergebruiken. In Afrika is zo’n recyclingfaciliteit er niet en komen mobieltjes vaak op de vuilnisbelt terechtkomen. Wacren neemt de dienst van Closing the Loop af om ervoor te zorgen dat de komst van de switches niet tot meer afval leidt.

Bas Kreukniet, netwerkspecialist bij Surf: 'Aangezien Surf aan hoge e-waste-standaarden wil voldoen, leek het onmogelijk om Afrikaanse onderwijsinstellingen te helpen met gedoneerde apparatuur. Totdat we dit ruilmodel bedachten. De switches en de achthonderd ingezamelde telefoons hebben een vergelijkbare CO2-voetafdruk.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-07-01T10:37:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.