DINL en DSA verwijten kabinet passiviteit

Prinsjesdag 2019

Dit artikel delen:
Slapen

Het kabinet-Rutte III streeft naar de positie van digitale koploper in Europa maar deze ambitie komt totaal niet terug in de Miljoenennota. Dat vinden de brancheorganisaties Stichting Digitale Infrastructuur Nederland (DINL) en Dutch Startup Association (DSA).

Het kabinet-Rutte III streeft naar de positie van digitale koploper in Europa, maar deze ambitie komt totaal niet terug in de Miljoenennota. Nog altijd ontbreekt het aan voldoende aandacht voor de betekenis van de digitale infrastructuur, digitale veiligheid en innovatie. Rondom digitale connectiviteit en cybersecurity zijn tijdens Prinsjesdag bar weinig nieuwe plannen gepresenteerd. Ondersteuning van startups en scale-ups is ver te zoeken. Dat vinden de brancheorganisaties DINL en DSA.

De Stichting Digitale Infrastructuur Nederland (DINL) verwijt dat het kabinet zijn ambities alleen maar met de mond belijdt. Het blijft bij mooie woorden. Tot daden komt het niet. 'Het ondersteunend beleid ontbreekt,' stelt DINL-directeur Michiel Steltman die het kabinet passiviteit verwijt.

Het kabinet-Rutte III heeft nog altijd onvoldoende aandacht voor de betekenis van de digitale infrastructuur en digitale veiligheid. Rondom digitale connectiviteit en cybersecurity zijn tijdens Prinsjesdag weinig nieuwe plannen gepresenteerd. Daarmee geeft het kabinet onvoldoende invulling aan de ambitie om de digitale koploper van Europa te worden. 'Het is veelzeggend dat koning Willem-Alexander op geen enkele manier aandacht heeft voor de digitale economie in de Troonrede van dit jaar. Het is een indicatie dat technologie in de ogen van politiek en bestuur nog steeds een tweederangs kwestie is. Dat is in het huidige digitale tijdperk erg achterhaald,' aldus Michiel Steltman. 

DINL

"Urgente knelpunten blijven buiten beeld"

Volgens Steltman wordt in de begrotingen alleen kort gesproken over de uitrol van 5G en internet in de buitengebieden. 'Hoewel beide dossiers zeker relevant zijn, gaat het alleen over het topje van de ijsberg. Urgente knelpunten zoals de aanleg van nieuwe zeekabels blijven buiten beeld. Op die dossiers zijn nieuw beleid en ook voldoende geld nodig om te zorgen dat alle randvoorwaarden voor digitalisering er komen. Onze digitale infrastructuur is goed, maar het bedrijfsleven kan niet alle knelpunten zelf oplossen. Die kunnen resulteren in een te grote afhankelijkheid van buitenlandse spelers, en kunnen onze digitale export en onze rol als Europese datahub schaden. Zo lopen we het risico dat we in de digitale middenmoot belanden.'

Ook de investeringen in cybersecurity vallen tegen. Het vorige week gepresenteerde WRR-rapport en het jaarlijkse Cybersecuritybeeld laten zien dat Nederland onvoldoende voorbereid is op cyberaanvallen, die zelfs ontwrichtend kunnen zijn. 'Nieuwe investeringen zijn noodzakelijk om dat te voorkomen' aldus de WRR. De zes miljoen euro die het ministerie van Justitie en Veiligheid jaarlijks opzij zet voor cybersecurity is dan slechts een druppel op een gloeiende plaat.

DINL vraagt het kabinet om digitale infrastructuur niet alleen te prijzen, maar eerst helder te benoemen. Niet slechts 5G, maar een breed spectrum aan faciliteiten zoals datacenters, knooppunten, zeekabels en infrastructuur clouds; en het benoemen van de sector als digitale mainport. Daarnaast vraagt DINL het kabinet te erkennen dat er knelpunten zijn in die infrastructuur. Waaronder het tekort aan stroom voor datacenters en onvoldoende groei van internationale verbindingen over zee. Ook vraagt DINL om de inspanningen voor cyber security op het niveau te brengen dat past bij de aard, omvang en potentiële gevolgen van de digitale bedreigingen. Daarbij gaat het ook om de regie over deze kwestie vanuit de ministerraad en de politiek. In de oplossing van deze knelpunten liggen de nodige kansen, zoals een verdere uitbreiding van de Nederlandse online tech-sector.

DSA

Ook de Dutch Startup Association (DSA) mist bij het kabinet de visie om de toekomst van de Nederlandse economie veilig te stellen. Gedurfde keuzes, zoals een versnelde verruiming van de regeling rond aandelenopties en fiscale stimulering van durfkapitaal, worden vooruit geschoven. DSA-voorzitter Lucien Burm vindt dat startups en scale-ups en daarmee BV Nederland tekort worden gedaan.

'Want deze bedrijven vormen de motor voor de economie van morgen,' stelt hij. Burm vindt dat het veelbesproken investeringsfonds snel van de grond moet komen. Verder denkt hij aan gelden voor sleuteltechnologieën. Daar wordt nu slechts 7,5 miljoen euro extra voor vrijgemaakt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-09-18T13:00:00.000Z Alfred Monterie
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.