Quantum computing zet dit jaar nog niet door

Trend 10 in IT Trendsonderzoek 2020 van Supply Value

Het is al jaren een trend, maar toch is slechts twintig procent van de it-professionals bekend met quantum computing. Dit blijkt uit het IT Trendsonderzoek dat Supply Value jaarlijks uitvoert. In het onderzoek is quantum computing de nummer 10-trend voor het komende jaar en staat het qua bekendheid in de markt er hetzelfde voor als in 2019.

In deze digitaliserende wereld veranderen veel technologieën in een razend tempo de manier waarop organisaties hun werkzaamheden uitvoeren. In dit web van technologieën is het voor it-professionals belangrijk te weten wat de meest opkomende trends zijn van komend jaar, zodat hier de juiste toegevoegde waarde uit is te halen voor hun organisatie. Het doel van het IT Trendsonderzoek is het ondersteunen van informatiemanagement en -technologieprofessionals bij het stellen van de belangrijkste prioriteiten en de juiste focus.

80 procent onbekend

IT Trendsonderzoek 2020

Supply Value voert jaarlijks het IT Trendsonderzoek uit. Via het onderzoek worden tien belangrijkste ict-trends voor het komende jaar in kaart gebracht. Computable is partner van het IT Trendsonderzoek. Via tien verschillende artikelen in de maand augustus tellen we terug van nummer 10 naar de absolute nummer 1.

Van de it-trends die in het onderzoek voorkomen neemt quantum computing dus de tiende plaats in. De voornaamste reden hiervoor is dat meer dan tachtig procent van de respondenten aangeeft totaal onbekend of slechts enigszins bekend te zijn met de technologie. ‘Vanuit ons onderzoek is gebleken dat er op dit moment nog weinig focus is op quantum computing’, aldus Thijs Latour, consultant bij Supply Value. ‘Hierdoor hebben we ook minder cijfers. Dit wordt anders als we de andere negen it-trends bekend gaan maken. Hoe meer we richting de top drie komen, hoe meer er te zeggen is over hoe respondenten de trend zien en hoe dit zich ontwikkelt door de jaren heen.’

Quantum computing is een veelbelovende manier om steeds groter wordende databronnen beter en sneller te analyseren. Eind 2019 claimde Google een doorbraak te hebben met een quantumcomputer die een berekening in enkele minuten uitvoerde waar een reguliere computer jaren over zou doen. Hoewel  IBM en Intel het laatste in twijfel trokken, bleek dat de berekening veel sneller was gedaan dan een reguliere computer. Het vooruitzicht is dat quantumcomputers bepaalde taken exponentieel sneller kunnen uitvoeren dan reguliere computers.

Hoe werkt het?

Traditionele computers werken met bits. Een bit kent een waarde van 0 of 1. De computer slaat getallen op door combinaties te maken van deze twee waarden. Quantumcomputers verschillen van traditionele computers, omdat ze gebruikmaken van qubits. Qubits zijn combinaties van 0 en 1 op hetzelfde moment, bijvoorbeeld zeventig procent 0 en dertig procent 1. Dat maakt het mogelijk berekeningen parallel, en dus sneller, uit te voeren.

Het is nog steeds afwachten wanneer de gemiddelde Nederlander werkelijk de toepassing van quantum computing zal ervaren, maar dat de grotere tech-bedrijven ermee bezig zijn, is een feit. Google bewees eerder de toepasbaarheid van de quantumcomputer. Naast tech-giganten als IBM, Google en Microsoft, heeft QuTech, het samenwerkingsverband van de TU Delft en TNO, het nu ook mogelijk gemaakt voor kleinere organisaties om met quantumberekeningen aan de slag te gaan via het platform Quantum Inspire. 

Zelfde als 2019

"Cloud speelt grote rol in de vorm van ‘quantum computing-as-a-service’"

Uit het Supply Value IT Trendsonderzoek van 2019 bleek al dat tachtig procent van de respondenten niet (of in zeer beperkte mate) bekend was met quantum computing. Dit jaar is dat niet anders. Organisaties zijn vooral benieuwd naar de praktische toepasbaarheid en de eerste succesverhalen, voordat zij hier zelf mee beginnen of zich erin verdiepen. Pas wanneer de grotere tech-bedrijven stappen maken in de ontwikkeling en toepassing van quantum computing, zal deze technologie in de belangstelling komen te staan van een gemiddelde organisatie.

Met name use cases uit het bedrijfsleven spelen een rol in deze ontwikkeling, zoals het combineren van quantum computing met artificial intelligence om fraude te detecteren in de financiële sector. Ook zal de cloud van invloed zijn op het toepassen van quantum computing op grote schaal, namelijk in de vorm van ‘quantum computing-as-a-service’. ‘Er is zeker nieuwsgierigheid naar de praktische toepasbaarheid van quantum computing’, rondt Latour af. ‘Dat organisaties het zelf breed in gaan zetten, laat evenwel nog op zich wachten.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-08-07T10:38:00.000Z Sander Hulsman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.