T-Mobile investeert fors in glasvezelnetwerk

T-Mobile sluit in de komende vijf jaar één miljoen huishoudens aan op glasvezel. Hiervoor doet de telecomprovider een beroep op het nieuwe glasvezelnetwerk van Open Dutch Fiber. Met de aanleg van het netwerk is een investering van zevenhonderd miljoen euro gemoeid.

T-Mobile werkt al samen met Primevest om 130.000 huishoudens in Den Haag, Eindhoven en Rotterdam te voorzien van glasvezel. Dit gaat het nu fors uitbreiden via het netwerk van Open Dutch Fiber. Door één miljoen huishoudens toegang te bieden tot glas, wordt het eigen aandeel namelijk vertienvoudiging.

Open Dutch Fiber start binnenkort met de aanleg van het glasvezelnetwerk en hanteert hierbij een open-access-model. De organisatie is de eigenaar van het netwerk en alle providers kunnen via dit netwerk hun diensten aanbieden. T-Mobile is de eerste huurder en gebruiker hiervan.

Open Dutch Fiber wordt geleid door Jordi Nieuwenhuis en Uwe Nickl. Dit doen zij onder toeziend oog van investeerders en aandeelhouders KKR Infrastructure en DTCP. De organisatie legt alleen glasvezel aan op plekken waar nu nog geen glasvezel ligt. Momenteel gaat het dus om één miljoen huishoudens, maar de partijen zien de mogelijkheden om dit binnen enkele jaren uit te breiden.

KPN

Uit het onderzoek 'FTTH in the Netherlands 2021' van Telecompaper blijkt een toenemende concurrentiestrijd op de fiber-to-the-home (ftth)-markt In Nederland. KPN is met 78 procent marktaandeel veruit de grootste aanbieder. Dat wordt gevolgd door Delta Fiber Netwerk (veertien procent) en E-Fiber (drie procent). De combinatie Primevest/T-Mobile sluit de lijst met een aandeel van twee procent.

Met deze forse investering in glasvezel, lijkt T-Mobile de strijd te verhevigen om een groter marktaandeel te creëren. Een nodige stap, aangezien KPN in de eerste twaalf weken van 2021 ruim 100.000 huishoudens heeft aangesloten op glasvezel. Als het dit tempo voortzet, heeft ongeveer de helft van de huishoudens in de vijfentwintig grootste steden eind dit jaar glasvezel van het telecombedrijf. Dat is in lijn met de ambitie om in 2021 zo’n 500.000 nieuwe glasvezelaansluitingen te realiseren. KPN richtte onlangs met pensioenbedrijf ABP als investeerder een joint venture op om deze uitrol te bekostigen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Met de uitrol van 5G en daarna vast en zeker 6G, hoe zinvol is het nog om kabels in de grond te stoppen als het gaat om FTTH? Zullen we niet steeds meer gebruik gaan maken van niet-bedrade verbindingen, welke enorme investeringen vereisen? De aanname is dan dat mobiele verbindingen ook steeds goedkoper zullen worden.

Goede actie alleen met KKR krijg ik een heel vieze smaak in m'n mond... Die club heeft destijds de chipactiviteiten van Philips overgenomen en daarvan NXP gemaakt na heel veel verkocht te hebben (o.a. de gebouwen die later werden teruggehuurd). Dit is gelukkig goed gegaan en NXP doet 't prima in tegenstelling tot V&D die precies dezelfde acties niet kon hebben en dus omviel.
Het zijn echte geldwolven, dus hopelijk blijft de glasvezel daar betaalbaar....

De hamvraag is natuurlijk waarom onze overheid nog steeds niet in de gaten heeft dat een datacommunicatiekabel net zo essentieel is als een elektriciteitsaansluiting, en waarom datacommunicatiekabels dus ook niet door een onafhankelijke netbeheerder met aansluitplicht moeten worden aangelegd. Alle telefoon, coax, en glasvezelkabels zouden onder één netbeheerder moeten komen met de bijbehorende opdracht om heel Nederland te verglazen. Nu hebben we een ratjetoe van bedrijven en plaatselijke stichtingen die zich hier mee bezig houden.

@Roger, een glasvezel aansluiting kan gemakkelijk 10 Gb/s aan, de huidige glasvezelrouters hebben een chip die dat al aan kan. Dat wil je echt niet door de ether.

Helemaal eens met Dirk Munk. Nationaliseren van de digitale infrastructuur is de beste oplossing. De dienst loskoppelen van het netwerk, zoals het electriciteitsnet netwerk.
Bovendien kunnen in dat geval ook infrastructurele voorzieningen worden aangebracht in de hoogspanningsmasten, glas natuurlijk voor een fijnmaziger infrastructuur.

Het belang van de digitale snelweg en dat de overheid er een actieve rol bij dient te spelen is vorig jaar wat betreft de internationale zeekabels bij EZK doorgedrongen. Nu de nationale digitale infrastructuur nog wat minder helemaal aan de markt overlaten, dan zoals nu alleen achteraf met waakhonden proberen de uitwassen te beteugelen. De overheid moet actief regie gaan voeren in het kader van missiegericht innoveren van de samenleving. Ze geeft nog steeds miljarden uit aan autosnelwegen in het kader van een reactief filebeleid, terwijl post-Corona de nationale digitale infrastructuur (datacenters, glasvezel, coax, 5/6G) in combinatie met duurzame mobiliteit (EV's, autodelen, etc.) met wat meer centrale regie de samenleving veel meer zal opleveren en veel harder nodig is.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-04-07T10:31:00.000Z Suzanne Martens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.