Zwitsers zien minder nadelen bij 5G-uitbouw

De Zwitserse bevolking blijft verdeeld over de vraag of 5G-netwerken verder moeten worden uitgebouwd. Een derde van de inwoners is tegen, eveneens een derde is voor en de rest zit daar tussen in. Het deel van de bevolking dat grote nadelen ziet, is evenwel dalend. Met name in het Duitstalige deel neemt de weerstand af. 5G leidt tot minder polarisatie dan in voorgaande jaren.

Dit blijkt uit een omvangrijk onderzoek van de ETH Zürich op basis van cijfers uit 2020. Deze technische universiteit peilt twee keer per jaar de stemming onder de bevolking als het gaat om 5G. Zwitserland behoort in Europa tot de koplopers bij de uitrol van 5G. Vorig jaar werd de uitrol vertraagd in afwachting van meer duidelijkheid over eventuele gezondheidsrisico’s. 

De meerderheid van de bevolking voelt zich door de straling van mobiele telefoons, tablets en computers weinig (34 procent) of niet (25 procent) belast. Dertien procent voelt zich (zeer) sterk belast. In 2018 en 2019 lag dit percentage nog boven de twintig.

Vrouwen

Ongeveer de helft van de Zwitsers denkt dat de straling van 5G-antennes hun gezondheid sterker belasten dan 3G/4G-antennes. De rest gelooft dat de belasting even hoog is of geen factor is. 

Over de vraag welk beleid moet worden gevoerd, bestaat vrij veel eenstemmigheid. De meeste steun krijgt de gulden middenweg, een relatief langzame uitbouw van 5G met constant blijvende grenswaarden voor straling.

Een kleine tien procent is fel tegen een snelle landelijke uitbouw, tien procent is tegen, en nog eens tien procent is voor. Acht procent is zelfs fel voor. Het grootste deel zit daar tussen in. Vergelijkbare percentages worden gemeten als wordt gevraagd naar de uitbouw in de eigen gemeente.

Mannen zijn veel positiever over 5G dan vrouwen. Jongeren hechten meer aan een snelle expansie dan ouderen. Ze zien meer persoonlijke voordelen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-05-19T12:15:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.