Verkopen pc's tweede kwartaal onverwacht hoger

De pc-verkopen zijn het tweede kwartaal met bijna 15 procent forser gestegen dan verwacht. De blijvend groeiende vraag naar laptops en de aggressieve prijzenslag van desktops zijn volgens marktonderzoeker Gartner de achtergrond van de omzetgroei.

Dell heeft zijn positie op de wereldmarkt wederom versterkt. Het marktaandeel van het bedrijf uit Texas liep in een jaar op van 16,6 procent tot 17,9 procent. Ook HP groeide in marktaandeel, maar in een lager tempo: van 14,3 naar 14,6 procent. Opmerkelijk genoeg verspeelde Lenovo marktaandeel. De nummer drie van wereldranglijst duikelde van 7,5 procent naar 7,2 procent marktaandeel. De daling had zowel plaats in Europa en de VS.

Dell is de grootste pc-leverancier in de VS, maar komt in Europa niet verder dan de tweede plaats. HP is verreweg de grootste in Emea met een marktaandeel van 17,2 procenmt, 0,6 procent hoger dan een jaar geleden. Dell’s marktaandeel steeg sneller, maar het bedrijf ligt met 12,8 procent nog flink achter op HP. Acer vergrootte zijn marktaandeel in Europa met 2,5 procent tot 8,6 procent. Dat leverde de derde plaats op in Emea en de vierde op de wereldranglijst.

Apple Computer maakt in de cijfers van Gartner de omzetprognose waar van de kwartaalrapportage van vorige week. Het marktaandeel van het bedrijf uit Cupertino nam in de VS toe van 3,6 procent naar 4,3 procent; in Europa dringt het bedrijf al lang niet meer door in de top-vijf.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-07-19T14:31:00.000Z René Rippen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.