Geopolitiek niet alleen negatief voor onze chipsector

De voortgaande politisering van de wereldwijde chipsector biedt ook kansen. Tegenover omzetverlies als gevolg van verdere exportbeperkingen staat een toenemende vraag naar apparatuur om chips mee te maken.

Het Leiden Asia Centre (LAC) concludeert dit in een onderzoek naar de gevolgen van de toegenomen geopolitieke spanningen. Centraal stond de vraag hoe deze politisering de Nederlandse belangen in de Aziatische halfgeleiderindustrie raakt. Veel Aziatische overheden willen hun binnenlandse industrie versterken, mede in reactie op de politieke onzekerheid.

Het rapport gaat veel verder dan de rivaliteit tussen de VS en China. De Leidse onderzoekers geven ook een uitgebreid overzicht van de situatie in Japan, Zuid-Korea, China, Taiwan, India en Singapore. De regeringen daar mengen zich actief in de industrie. Het rapport brengt in kaart welke economische en politieke connecties tussen deze landen de chipsector raken.

De bemoeienis van overheden in Azië met de halfgeleiderindustrie is niet iets van de laatste tijd. Allang voordat Amerika China sancties oplegde, was sprake van constante politieke inmenging. De recente Amerikaanse Chips Act heeft wel een nieuwe golf van investeringsplannen door Aziatische regeringen in gang gezet. Ook India roert zich. Nederlandse fabrikanten van apparatuur voor de chipindustrie zoals ASML, ASM International, Besi en Nearfield kunnen daarvan profiteren.

Beteugelen

"India geldt als een potentieel alternatief voor China"

Het rapport beschrijft de ontwikkelingen in het Aziatische politieke landschap. Washington zet Zuid-Korea en Taiwan zwaar onder druk partij te kiezen in de tech-oorlog tussen de VS en China. Beide landen hebben er ook belang bij de macht van China te beteugelen. Japan en India gaan nauwer samenwerken, terwijl Zuid-Korea, Japan en Taiwan hun beleid meer op elkaar afstemmen.

India geldt als een potentieel alternatief voor China, zo blijkt uit de analyse. Singapore werpt zich op als een relatief neutrale ruimte waar Chinese en buitenlandse spelers elkaar kunnen blijven ontmoeten, stelt onderzoeker Sense Hofstede. Japan en Zuid-Korea zoeken politiek toenadering, terwijl de regeringen in Taipei en Tokio de verdere expansie van Taiwanese chipfabrikanten in Japan onderzoeken.

Ook Nederland en Zuid-Korea proberen meer samen te werken. Recent bleek Nederland zijn beleid op Japan te hebben afgestemd. Want beide landen gingen op hetzelfde moment akkoord met het Amerikaanse plan om de export van chipmachines naar China verder aan banden te leggen.

De LAC-onderzoekers noemen China een geval apart. Ze voorzien dat de Amerikaanse exportbeperkingen Beijing extra motiveert om hun eigen geavanceerde apparatuur te ontwikkelen. Er kan serieuze vooruitgang worden verwacht, zo stelt het rapport. De Chinezen hebben nog wel een lange weg te gaan. Maar uiteindelijk kan deze ontwikkeling op de lange termijn leiden tot serieuze concurrentie voor Nederlandse fabrikanten van apparatuur zoals ASML.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-02-20T10:40:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.