Kuipers stelt dit in reactie op vragen die het Tweede Kamerlid Joba van den Berg (CDA) heeft gesteld over digitalisering in de zorg. Het ergert de ziekenhuizen dat fabrikanten telkens als zo’n digitaal koppelstuk wordt gebruikt, de kassa aanslaan. Vooral op de geringe interoperabiliteit en het gebrek aan transparantie over prijzen bij ChipSoft is kritiek, zo bleek een jaar geleden uit een rapport van KPMG.
Kamerlid Van den Berg wil dat Kuipers voorkomt dat die koppelingen tot verdienmodellen worden gemaakt. Volgens haar moeten de verschillende programma’s voor patiëntgegevens makkelijk op elkaar aan te sluiten zijn, zoals dat ook bij veel andere software kan.
Verbetering
Kuipers ziet verbetering komen. Het Nationaal ICT-Instituut in de Zorg (Nictiz) werkt aan een nationale api-strategie voor de zorg. Samen met grote (internationale) leveranciers van zorginformatiesystemen is een set van api-eisen opgesteld. De minister verwacht dit jaar op basis daarvan een goed bruikbare api-bibliotheek te realiseren. Die bibliotheek moet straks helder maken welke leverancier welke api aanbiedt en tegen welke prijs. Volgens Kuipers stimuleert dit marktwerking en concurrentie. Ook de Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz) gaat het gebruik van api’s bevorderen, aldus de bewindsman.
Nictiz zorgt ervoor dat zorginformatie eenduidig is vast te leggen en uit te wisselen. Dit instituut bekijkt wat de internationale standaard OpenEHR voor de Nederlandse zorgmarkt kan betekenen. Maar er zijn ook andere (internationale) standaarden voor informatiemodellen beschikbaar. Deze worden naast elkaar toegepast. Het gebruik van OpenEHR staat nog in de kinderschoenen. Verder geeft Kuipers inzicht in de kosten van de programma's die burgers toegang geven tot hun eigen medische gegevens. De thans lopende vier VIPP-regelingen kosten 210 miljoen, verdeeld over een regeling voor de huisartsen, de medisch specialisten, de verpleegkundige overdracht en de geboortezorg.
Uw reactie
LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren