Politiebonden slaan alarm over C2000

De problemen rond het al jaren haperende communicatiesysteem C2000 zijn zo ernstig geworden dat vier politiebonden een klacht hebben ingediend bij de Arbeidsinspectie. De korpsleiding en minister Dilan Yeşilgöz (Veiligheid en Justitie) krijgen het verwijt niet in te grijpen.

Dat blijkt uit een brief die de bonden aan korpschef Henk van Essen en de verantwoordelijke minister hebben gestuurd.

Het digitale systeem voor mobiele communicatie laat politie, brandweer, ambulancediensten en andere hulpdiensten regelmatig in de steek. De druppel die de emmer deed overlopen, was een kritieke situatie afgelopen donderdag in West-Brabant. Tijdens een klopjacht op overvallers van een wapenwinkel viel het systeem uit. Het Eindhovens Dagblad meldt dat tientallen politiefunctionarissen hierdoor niet meer wisten wat ze moesten doen. Ook was het niet mogelijk elkaars posities door te geven. Sommige agenten probeerden zelfs via 112 te communiceren.

De politiebonden spreken van een structureel probleem. In de brief schrijven ze dat C2000 door elke grens van betrouwbaarheid is gezakt. De bonden eisen dat Van Essen en Yeşilgöz onmiddellijk maatregelen die voorkomen dat agenten opnieuw in levensgevaarlijke situaties belanden.

Miljard euro

Het ministerie erkent dat de problemen ‘heel ernstig’ zijn. In heel Nederland kampt C2000, dat bijna een miljard euro heeft gekost, met storingen. Maar vooral in West-Brabant gaat het vaak mis. Twee jaar geleden waarschuwde het Agentschap Telecom al dat bepaalde hoogliggende zonnepanelen voor ernstige storingen op het C2000-netwerk zorgen. Veel gebruikte componenten voldoen niet aan de wettelijke eisen, aldus het Agentschap. ‘Als er niets wordt gedaan, wordt het probleem steeds groter.’

Overigens is C2000 rond 2019 nog vernieuwd. Een combinatie die bestaat uit 2Way, Eurofunk en het inmiddels Chinese Hytera Mobilfunk, moest het systeem verbeteren, wat kennelijk niet is gelukt. In 2025 begint de vervanging van C2000 door Noova. De politiebonden willen daar niet op wachten. Een zogenoemde ‘gap filler’ waar momenteel een proef mee wordt gedaan, kan soelaas bieden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-03-15T12:01:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.