Nationale testomgeving voor Gaia-X start in mei

Vanaf aanstaande mei kunnen Nederlandse clouddienstverleners onderzoeken hoe ze voldoen aan Europese cloudstandaarden, specificaties en regels van het Europese cloudproject Gaia-X. In die maand wordt een nationale testomgeving voor Gaia-X operationeel. Zeven Nederlandse organisaties doen mee aan de ontwikkeling van de testomgeving.

Bij de bouw van de nationale testomgeving voor Gaia-X zijn de Nederlandse Gaia-X hub, TNO, BIT, Intermax, Info Support, Surf en AMS-ix betrokken. De Nederlandse Gaia-X hub is een kennisuitwisselingsorganisatie die in opdracht van het ministerie van EZK wordt gecoördineerd door TNO. Gaia-X moet het Europese antwoord worden op de dominantie van Amerikaanse cloudaanbieders, zoals AWS, Microsoft en Google. Het wordt opgetuigd als federatieve data- en cloudinfrastructuur.

Met de testomgeving sluiten de Nederlandse partijen aan bij Structura-X, een project binnen Gaia-X. Structura-X is een initiatief van 28 organisaties die hun clouddiensten in volledige overeenstemming met de richtlijnen van Gaia-X willen inrichten. Het idee is om met gemeenschappelijke certificering en keurmerken de uitwisselbaarheid van clouddiensten te regelen. Hierdoor krijgen afnemers van zulke diensten meer keuzevrijheid en kunnen ze eenvoudiger overstappen van clouddienstverlener.

Kubernetes

De nationale testomgeving is in eerste instantie gebaseerd op opensourcetechnologie Kubernetes. BIT, Intermax en Surf koppelen hun onafhankelijk beheerde Kubernetes-clusters met elkaar via private vlan (virtueel lokaal netwerk) van AMS-ix. Info Support monitort de testomgeving en TNO verzorgt de technische integratie en validatie van enkele toepassingen binnen deze federatieve omgeving.

De testomgeving wordt gefaseerd uitgerold. Eerst testen de deelnemers de cloudportabiliteit: lukt het om data en workloads te verhuizen tussen cloudproviders? Ook kijken ze in hoeverre ze capaciteiten van verschillende providers kunnen combineren. In volgende fases wordt de Nederlandse testomgeving gekoppeld aan testomgevingen in Italië, Duitsland en België.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

"Europese cloudstandaarden, specificaties en regels van het Europese cloudproject Gaia-X"
Maar komt er nou Europese cloud of alleen een hoop regels ?

Quote van een googled website ergens maakt veel duidelijk:
Gaia-X as a set of rules and frameworks, folding in qualities and features that the existing clouds lacked. The aim was never to build an alternative hyperscale infrastructure, but to develop software that enabled Gaia-X principles to work on and across existing cloud infrastructures, including those offered by AWS et al.

Vanuit Axians Nederland leveren we al sinds 2019 een intelligent data-ecosysteem onder de noemer Gaia. Waarom? Omdat we al voor de oprichting van het Gaia-X initiatief geloofde in de kracht van onafhankelijke artificial intelligence, automation en cloud technologie. In hybride soevereine datacenters die we als service integrator samen met onze partners Equinix, Cisco, Pure Storage, Microsoft, VMware en NetApp intelligent overzien, beheren en bewaken. Van de eerste switch tot de laatste applicatie. Wij geloven al jaren dat het anders moet. Met Axians Gaia: We Connect The Dots.

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-03-17T15:13:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.