Nutsbedrijven verplicht tot cybermaatregelen

Nutsbedrijven en andere aanbieders van vitale infrastructuur krijgen met strenge wetgeving te maken die hen minder kwetsbaar moet maken tegen cyberaanvallen. Omdat de toegenomen risico's om een minder vrijblijvende aanpak vragen, zet het kabinet in op plichten voor alle vitale aanbieders en een verankering hiervan in de wet- en regelgeving.

Een deel van deze verplichtingen vloeit voort uit twee Europese richtlijnen (NIS2 en CER) die eind 2022 zijn aangenomen. Dit najaar komt er meer duidelijkheid over de vertaling van beide richtlijnen naar nationale wetgeving, zodat organisaties zich kunnen voorbereiden. Er komt een meldplicht voor incidenten die tot uitval van bijvoorbeeld de stroomvoorziening kunnen leiden. De overheid gaat ook toezicht houden op de naleving van wetten en regels. De landelijke crisisplannen voor de uitval van vitale processen wordt verder aangescherpt.

Het kabinet kiest voor een brede, integrale aanpak. Ook komt er meer aandacht voor de bredere EU-belangen. Dit omdat de vitale infrastructuur een sterke internationale verwevenheid kent en de verschillende nationale en internationale processen in grote mate afhankelijk zijn van elkaar. Ook wordt verkend hoe de Navo-belangen bij een weerbare infrastructuur in de aanpak meegenomen kunnen worden. Het kabinet vindt het van belang dat de EU en Navo op dit gebied kennis delen en samenwerken. Ook sector-overstijgende risico’s krijgen meer aandacht, mede met het oog op mogelijke cascade-effecten. Volgens minister Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) vragen de beoogde aanpassingen een stevige inzet van alle betrokken partijen.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-06-01T10:23:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.