5G-veiling gaat gewoon door ondanks corona

Sommige EU-lidstaten stellen de veiling uit; Nederland volgt de oorspronkelijke planning

Alle zaken rond de 5G-veiling vinden digitaal plaats

Coronacrisis of niet, in Nederland gaat de 5G-frequentieveiling volgens plan door in juni. Er is geen reden voor uitstel, bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) aan Computable. Sommige EU-lidstaten stellen de veiling wel uit in verband met de coronacrisis.

Het plan is om in de loop van juni de eerste frequentiebanden te veilen onder marktpartijen. Zij kunnen zich tot maandagmiddag 6 april 12 uur melden bij het ministerie van EZK. Voorafgaand en tijdens de veiling doet het ministerie geen mededeling over het aantal gegadigden en welke het zijn. Behalve de drie grote telecomaanbieders KPN, VodafoneZiggo en T-Mobile zullen waarschijnlijk nog andere partijen deelnemen.

Geen reden

"Alle zaken die nodig zijn voor de veiling, organiseren we digitaal"

Volgens de woordvoerder van EZK is er geen reden om de frequentieveiling te verschuiven naar een ander moment, zelfs niet in verband met de coronacrisis. ‘Alle zaken die ervoor nodig zijn, organiseren we digitaal: de inschrijving, de bijeenkomsten en overleggen en ook de veiling zelf. Ondanks de corona-maatregelen die voor iedereen gelden, kunnen we dus gewoon doorgaan met onze planning.’

Vorige week maandag werd bekend dat Spanje zijn 5G-frequentieveiling uitstelt. Het land is zwaar getroffen door de coronacrisis en spreekt van force majeure waardoor het niet tijdig kan veilen. Ook Oostenrijk en Frankrijk hebben de veiling voor onbepaalde tijd uitgesteld in verband met de uitbraak van het dodelijke Covid-19-virus.

De Europese Commissie had de EU-lidstaten opgeroepen om voor eind juni 2020 de eerste frequenties te veilen voor 5G-toepassingen. Begin maart maakte verantwoordelijk staatssecretaris Mona Keijzer bekend dat in Nederland eerst het laagfrequente spectrum onder de hamer komt. Dit betreft onder meer vergunningen voor gebruik van de 700-, 1400- en 2100 MHz-banden. In 2022 volgt de veiling van de 3,5 GHz-band.

Veilingreglement

De veiling moet minimaal negenhonderd miljoen euro opleveren, bleek uit het veilingreglement dat Keijzer vorige maand presenteerde. Het ministerie houdt nog steeds vast aan deze minimale opbrengst ondanks onzekerheden over de impact van de coronacrisis op de economie, vertelt de woordvoerder nu. ‘Er is geen reden om aan te nemen dat deze prijzen onrealistisch hoog zijn. Besef dat het gaat over contracten met een looptijd van twintig jaar.’

Behalve de minimale opbrengst stelt het ministerie meer voorwaarden aan de aanstaande 5G-frequentieveiling. Zo eisen de ambtenaren dat 98 procent van de oppervlakte van elke Nederlandse gemeente 5G-dekking moet krijgen. Ook moeten marktpartijen op hun 5G-netwerken een minimale snelheid aanbieden. Hierdoor wordt de gemiddelde Nederlandse mobiele-internetsnelheid meer dan 100 Megabit per seconde.

Gedurende de veiling informeert het ministerie de deelnemers over het totaal aantal aangevraagde frequenties per band. Met deze informatie kunnen zij beter bepalen wat ze willen bieden. Deelnemende marktpartijen kunnen over maximaal 40 procent van het totaal aan beschikbare frequenties beschikken. Hierdoor blijven er minstens drie aanbieders over.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-04-04T08:00:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.