Google lijft videogigant YouTube in

Dit artikel delen:

Google neemt videodienst YouTube over voor 1,65 miljard dollar in aandelen en wordt in een klap de dominante speler op de videomarkt. Het zoekbedrijf gaat gesprekken aan met de tv- en muziekindustrie om claims over inbreuk op auteursrecht te voorkomen en zet daarbij een in potentie sterke technologie van YouTube in.

Sinds eind vorige week gonst het van de geruchten dat YouTube op het punt stond zichzelf te verkopen aan Google. Al maanden zijn vergelijkbare geluiden te horen over de toekomst van YouTube. Het bedrijf gaf toe ook een beursgang te hebben overwogen. Zo ver kwam het niet. Voordat een concurrent zich over het bedrijf kon ontfermen, trok Google de aandelenbuidel en legde 1,65 miljard dollar op tafel om de 19 maanden oude videosite over te nemen. Dat maakten de bedrijven gisterenavond bekend.

De overname doet geen aanslag op Googles liquide middelen. Die bedragen naar schatting 10 miljard dollar.

Afgesproken is dat YouTube onafhankelijk van Google zal blijven opereren. Het zoekbedrijf zal wel advertenties in de videosite verwerken om zijn investering terug te verdienen. Behalve tekstadvertenties zullen dat ook videocommercials worden. In het voorjaar van 2006 begon Google in Amerika, Canada en Japan met videoreclame in zijn AdWords-advertentienetwerk. Sitebeheerders kunnen naast inhoudelijk aan hun site verwante tekstreclames ook bewegende beelden vertonen, een opstap richting digitale televisie. Google denkt digitale tv-kijkers inhoudelijk relenvante videoreclames te kunnen tonen. Die truc zal het bedrijf bij YouTube op grote schaal kunnen testen.

YouTube werd in februari 2005 opgericht door een aantal oud-werknemers van Paypal, een eBay-dochter die internetbetalingen faciliteert. Iedereen kan er gratis video's uploaden en delen met de rest van de wereld. De vertoningen zijn in Flash Video en het onderliggende mechanisme is de zogeheten progressive download. Kijkers downloaden alle beelden dus, iets dat tegen de borst stuit van tv- en muziekmaatschappijen die hun materiaal op YouTube zien verschijnen. Volgens huidige claims worden er dagelijks 100 miljoen video's bekeken. Dat getal circuleert al enkele maanden en is recentelijk niet geactualiseerd door YouTube. De site heeft naar schatting maandelijks 72 miljoen unieke bezoekers.

Google: verdedigen of aanvallen?

Onduidelijk is of de overname van YouTube louter een defensieve stap is door de grootste concurrent weg te kopen of dat YouTube ook unieke technologieen in huis heeft die Google op korte termijn niet zou kunnen maken. Duidelijk is dat de gebruikersinterface van YouTube meer op prijs wordt gesteld door sitebezoekers. Dat vertaalt zich naar sterke groeicijfers.

Volgens meetbedrijf Hitwise verwerkt YouTube 4 keer meer verkeer dan Google Video. Google verwijderde de link naar Froogle op zijn homepage en verving die door een verwijzing naar Google Video, maar zelfs dat mocht niet veel baten in termen van bezoekersverkeer.

Hebberigheid loont

Een belangrijk aspect van YouTube is dat particulieren en bedrijven de video's in hun eigen site kunnen integreren. Een blogger, bijvoorbeeld, die interessant materiaal ziet kan die beelden in zijn eigen site nestelen. De kosten voor hosting en dataverkeer blijven in handen van het Amerikaanse bedrijf. Het kost de blogger niets extra. De site Greedtube probeert daar een bedrijf omheen te bouwen. Ze toont de opmerkelijkste ingezonden videolinks en plaatst advertenties in de marge van alle video's.

Kazaa-effect op de loer

Zowel Google als YouTube kondigde afgelopen dagen samenwerkingen aan met de tv- en muziekindustrie. De uitgevers gaan delen van video's uit hun artiestenstal op de respectievelijke sites publiceren. Ze denken daarmee een groter publiek te bereiken, kunnen teruglinken naar hun eigen websites en kunnen geld verdienen aan de YouTube- en Google Video-aanwezigheid. De videobedrijven spraken af dat de uitgevers delen in de advertentie-inkomsten die de pagina's genereren.

Op sommige punten is YouTube de Kazaa van 2006. Auteursrechten, of de handhaving daarvan, lijkt niet te bestaan. Met eenvoudige zoekopdrachten zijn fragmenten van speelfilms, documentaires, historisch televisiemateriaal en volledige muziekclips te vinden. Rechteneigenaren nemen vooralsnog weinig stappen tegen de site, maar toekomstige acties worden niet uitgesloten.

Digitale speurneuzen

Google-baas Eric Schmidt tracht eventuele rechtzaken tegen zijn nieuwe dochteronderneming te bezweren en gaat op bezoek bij de bazen van uitgevers als News Corp. en Fox Interactive. Met hen bespreekt hij de wijze waarop YouTube inbreuk op auteursrecht zal proberen te ondermijnen.

De techneuten van YouTube ontwikkelden een systeem dat automatisch auteursrechtelijk beschermd materiaal kan herkennen. Rechteneigenaren die in zee gaan met YouTube krijgen hiervan een seintje. Vervolgens hebben ze twee opties: ze kunnen het betreffende materiaal laten verwijderen of laten staan. Als ze het laten staan, krijgt de rechteneigenaar een deel van de inkomsten die met de betreffende pagina's worden gegenereerd. Het valt niet uit te sluiten dat dit soort video's op termijn in hoge mate versierd zal zijn met reclameboodschappen, ter compensatie.

Emerce scheef vorige maand over deze nieuwe 'content identification'-technologie. Warner Music gaat er gebruik van maken, maar zal daarmee niet de eerste zijn. Gisteren maakte YouTube bekend dat tv-zender CBS de eerste klant zal zijn voor de automatische piratenspeurder.

Google-baas Schmidt zegt dat YouTube een van de vele investeringen is die Google nog zal doen in webvideo. Aan welke andere videodiensten zijn bedrijf geld zal besteden houdt hij voor zich. Yahoo kocht eerder deze maand het bedrijf Jumpcut.com. Dat laat internetters op een eenvoudige wijze gelikt ogende webvideo's produceren. Microsoft zou eerder al overwogen hebben YouTube te kopen, maar besloot op eigen kracht verder te gaan.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-10-10T09:06:00.000Z Redactie Computable/Emerce
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.