Microsoft zet PHP-samenwerking op met Zend

Dit artikel delen:

Microsoft slaat de handen ineen met Zend, voornaam leverancier van programmeertools voor open source-scripttaal PHP. De twee optimaliseren de PHP-tools voor Windows-servers.

De optimalisatie van PHP en Zends software geldt voor huidige en toekomstige versies van Windows, inclusief de servertegenhanger van Vista. Die versie, codenaam Longhorn Server, moet in de tweede helft van komend jaar uitkomen. De gezamenlijk ontwikkelde verbeteringen zijn vanaf het eerste kwartaal van 2007 ook beschikbaar voor de ontwikkelaarsgemeenschap rondom Zend.

Mede-oprichter Andi Gutmans van Zend verklaart dat PHP weliswaar altijd al heeft gewerkt op Windows, maar dat het niet bepaald een hoog prestatieniveau haalt. De overeenkomst met Microsoft, geldig voor een vooralsnog onbekend aantal jaar, moet daar verandering in brengen. PHP is twaalf jaar oud en wordt gebruikt voor meer dan 22 miljoen websites. Een van de bekendste voorbeelden is de open source online-encyclopedie Wikipedia. Daarnaast gebruiken duizenden bedrijven PHP ook intern.

Analisten stellen dat de toenadering tussen Microsoft en Zend is ingegeven door wederzijds voordeel. De Windows-producent ziet toenemende concurrentie van open source-webapplicaties en wint hiermee een belangrijke partner en technologie-optimalisatie. Zend op zijn beurt heeft nu een sterke partner in de wereld van commerciële software. Dit moet weerstand bieden tegen een mogelijke coup zoals database-producent Oracle die nu pleegt op Linux-leverancier Red Hat.

Marketing-directeur Mark de Visser van Zend noemt de Oracle-actie, om een eigen Red Hat-kloon te leveren en daar ondersteuning voor te bieden, een vijandige overname in de open source-wereld. "En dat gaat onherroepelijk nog eens gebeuren. We leren hier dat de regels van kapitalisme net zo goed gelden voor de open source-wereld als voor de rest van de wereld."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-11-01T11:42:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.