Managed hosting door True

Webuitvinder lanceert webwetenschap

Dit artikel delen:

Het Amerikaanse Massachusetts Institute of Technology (MIT) en de Britse universiteit van Southhampton richten samen een multidisciplinair centrum in voor onderzoek naar de sociale aspecten van het web.

De oprichters van het Web Science Research Initiative (WSRI) willen kennis uit de sociologie, psychologie en biologie toepassen om meer te begrijpen van gebeurtenissen op het web. Zo wil men het sociale gedrag van online gemeenschappen onderzoeken, webapplicaties ontwikkelen die zich bewust zijn van de sociale aspecten van communicatie, bestuderen waarom individuen schade aanrichten door bijvoorbeeld het schrijven van virussen en technologie ontwikkelen die sociaal gewenst gedrag afdwingt, bijvoorbeeld op het gebied van privacy. IBM en Google sponsoren het webwetenschapscentrum.

Eén van de vier oprichters van dit centrum is Tim Berners-Lee, die aan de weg stond van het wereldwijde web door het ontwikkelen van het http-protocol, de URL (Uniform Resource Locator) en het webformaat html. Sinds 1994 is hij leider van het World Wide Web Consortium (W3C), dat nieuwe webstandaarden ontwikkelt. Berners-Lee vindt het verontrustend dat ondemocratische krachten “misbruik van het web kunnen maken voor het verspreiden van desinformatie”. Tegen de BBC zei hij: “Als we er niet in slagen om de huidige ontwikkeling van het web te begrijpen, zullen we te maken krijgen met hele vervelende gebeurtenissen.”

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.