Pdf-spam wordt nog gemist door anti-spamsoftware

Dit artikel delen:

Cybercriminelen hebben met pdf-spam een nieuwe vorm van spam ontdekt die nog maar moeilijk ontdekt wordt door anti-spamsoftware. Zo gebruiken criminelen vaak nieuwe woorden die in een normaal spambericht niet voorkomen.

Spammers hebben een nieuwe manier van spam gevonden in het versturen van pdf-spam. Uit onderzoek van MessageLabs blijkt dat twintig procent van de beeldspam die nu verstuurd wordt, gebruik maakt van pdf-bestanden.

Pdf-spam is voor makers van anti-spamsoftware nog altijd een nieuw fenomeen. Deze vorm van spam is vaak moeilijk op te sporen door onbekende technieken die de cybercriminelen gebruiken. De nieuwste pdf-spam die het bedrijf aantrof werd gemaakt met een programma waarbij de instellingen voor documentbeveiliging werden aangevinkt. Zo ontkomt deze spam aan de meeste anti-spamscammers. Ook staan in de pdf-bestanden vaak woorden die in een normaal spambericht zelden voorkomen.

"Pdf-bestanden waren vroeger e-mailbijlagen die de mensen vertrouwden, maar nu zien we dat deze bestanden steeds vaker voor duistere activiteiten gebruikt worden", aldus Mark Sunner, chief security analist bij MessageLabs.

Vooral in de non-profitsector neemt spam sterkt toe. Vergeleken met vorig jaar ontvingen bedrijven in deze sector 10,3 procent meer spam. De totale aantal spam die wereldwijd verzonden was daalde met 1,4 procent naar 71 procent.

Uit het rapport blijkt verder dat 28,3 procent van de malware die de afgelopen maand onderschept werd nieuw was. Dat is een stijging van 10 procent tegenover juni.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Beste redactie,

Miljoenen mensen zijn op de hoogte van de spyware-problematiek. Ondanks deze kennis onderschatten veel gebruikers de effecten van virussen en spyware. De problemen die zij krijgen met hun computer of software zijn gigantisch wanneer deze niet goed beveiligd zijn. De wereld van beveiliging veranderd erg snel en daarom is het belangrijk voor zowel bedrijven als consumenten om zich goed te beveiligen en regelmatig hun software te updaten. Momenteel spreken wij bij PC Tools meer van zero-minute dan van zero-day bedreigingen op het gebied van beveiliging. Zowel voor e-mail als voor software is dit funest.
Naast het updaten van software en computers is het ook noodzakelijk om overbodige bestanden en e-mails te verwijderen en belangrijke informatie te archiveren. Het aanmaken van een betrouwbare back-up methode draagt ook bij aan het veiliger maken van een computer. Maar het allerbelangrijkste om vrij te zijn van spyware, Trojans en andere virussen is het installeren van spamfilters en malware scans. Deze bieden de meest effectieve bescherming en kunnen spyware niet alleen opsporen maar ook verwijderen.

Aline Kouninioti, vice-president sales bij PC Tools

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-08-03T10:45:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.