VS wil versnelde standaardisatie OpenXML afwijzen

Office 2007

Het OpenXML-bestandsformaat is de standaard in Microsoft Office 2007.

De strijd der open bestandsformaten gaat een nieuwe ronde in. Het bestandsformaat OpenXML, ontwikkeld door Microsoft, is door een Amerikaanse commissie met een krappe meerderheid afgewezen voor een versnelde standaardisatieprocedure door de ISO.

Het OpenXML-bestandsformaat, door Microsoft ontwikkeld en standaard in diens applicatiepakket Office 2007, mag van een Amerikaanse technischie commissie toch niet de versnelde procedure in voor standaardisatie door het ISO (International Standards Organisation). De subcommissie INCITS (International Committee for Information Technology Standards) heeft de versnelde behandeling met acht stemmen tegen, zeven voor en één absentie afgewezen.

Redenen voor de afwijzing zijn de controverse rondom OpenXML, en de complexiteit van de standaard, die mede compatibiliteit met oudere Office-versies omvat. ISO-standaardisatie van dit bestandsformaat is hiermee niet van de baan; daar wordt nu echter meer werk van gemaakt.

Microsoft heeft OpenXML al tot officiële open standaard laten verheffen door standaardisatie-organisatie ECMA (European Computer Manufacturers Association). Het is zelf sinds enige tijd lid van deze organisatie, die eerder al Java van ECMA-lid Sun Microsystems goedkeurde. Die eerste standaardisatie maakte versnelde behandeling door de ISO mogelijk.

Het concurrerende Open Document Format is al wel een officiële ISO-standaard. Momenteel zijn het vooral overheden die vanwege archiveringsregels voor informatie-toegankelijkheid kijken naar open, leveranciersonafhankelijke bestandsformaten.

TOEVOEGING: Het gaat specifiek om Technical Commitee V1 van INCITS, die eerder al aangaf weinig te zien in versnelde behandeling van Microsofts verzoek voor standaardisatie van OpenXML, ook wel Office OpenXML genoemt (OOXML).

TOEVOEGING 2: INCITS is een afvaardiging voor de Verenigde Staten in de ISO (International Standards Organisation). Het NIST (National Institute of Standards and Technology), een andere Amerikaanse ISO-stem, heeft inmiddels verklaard vóór standaardisatie van OOXML te zijn, mits bepaalde technische bezwaren worden opgelost. Overigens is INCITS nu niet tegen, maar slechts tégen versnelde behandeling. De ISO-stemming vind op 3 september plaats.

TOEVOEGING 3: Diverse lezers, waaronder Hans Bos van Microsoft Nederland, en Microsoft-professional en ISO-subcommissielid Wouter van Vugt, hebben bovenstaand bericht per abuis gelezen als dat OOXML is afgewezen door de ISO. Het gaat echter om de versnelde behandeling van het bestandsformaat.

Zij hebben echter wel correct opgemerkt dat het gaat om een Amerikaanse instantie en dus de Amerikaanse stem voor de ISO-stemming die op 3 september plaatsvindt. Zoals al was opgenomen in een eerdere , bovenstaande toevoeging. En nu ook opgenomen in het stuk zelf.

TOEVOEGING 4: Het NIST is, zoals lezer Michiel Leenaars scherp opmerkt, inderdaad niet een andere ISO-stem voor de Verenigde Staten, maar een onderdeel van INCITS (zie de zesde alinea hier). Verder vind de ISO-stemming plaats op 2 september.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

DIT BERICHT IS FOUT.

Open XML is NIET afgekeurd, niet door INCITS en niet door ISO.
De auteur van het bericht haalt veel zaken door elkaar. Het had verstandig geweest om contact op te nemen met betrokkenen in het proces.

INCITS is de Amerikaanse standaardisatie organisatie, zoals in Nederland de NEN. INCITS heeft een eerste stemronde gedaan waarbij 8 van de 15 stemmen juist VOOR de standaardisatie stemde en 7 tegen. De commissie werkt met een 2/3 meerderheid en kon daardoor nog geen keuze maken. Het proces in de USA loopt dus gewoon nog en de deadline van ISO is pas 2 september.

Controverse kan en mag geen reden zijn voor een tegenstem volgens de ISO regels. Microsoft is al heel lang lid van ECMA en Java is juist NIET door ECMA goedgekeurd als standaard. Bij ECMA is een technische werkgroep een jaar bezig geweest om de Open XML specificatie te verbeteren en er is dus geen sprake van simpelweg LATEN verheffen.

http://vacant.spaces.live.com/default.aspx?_c01_BlogPart=blogentry&_c=BlogPart&handle=cns!2526F2136E321C7E!242

Dit doet een beetje denken aan de strijd tussen Video 2000 en VHS.

Er is een goed formaat (ODF) maar dat wil om commerciele en politieke redenen nog niet zeggen dat dit de standaard wordt.

Het zou mij niet verbazen wanneer overheden makkelijker op OpenXML overstappen dan op ODF. Kiezen voor Microsoft gaat tot nu toe altijd eenvoudiger dan kiezen voor kwaliteit.

Beste Computable,

Dit artikel is incorrect. Ik wil graag wat dingen aanduiden.
De 2e zin stelt dat Open XML met een krappe meerderheid is afgewezen voor een ISO fasttrack. Dit is volledig incorrect. Open XML is al in de fasttrack, en Amerika heeft hier nu een eigen stem over geuit. Net zoals alle ISO aangesloten landen dit kunnen doen. De eerste zin na de kop stelt ongeveer hetzelfde, wederom incorrect. Verder is Open XML helemaal niet door Microsoft alleen ontwikkeld, maar door een scala aan leden en belanghebbenden.
Hierna stelt het artikel dat Open XML is afgewezen wegens complexiteit. Ben er wel van bewust dat een opmerking als 'te complex' niet door ISO wordt geaccepteerd en zodoende ook niet de reden is van de afwijzing. Ik kan het weten want ik maak deel uit van het Nederlandse subcomitee.

Groet,

Wouter

Alle correcties ten spijt staan er nog steeds enkele fouten in dit stuk. De hoofdconclusie is en blijft dat men in de VS niet voor OpenXML (of beter gezegd: voor ISO DIS 29500) stemt. Of men tegen stemt of zich van stemmen zal gaan onthouden, is nog onduidelijk. Daarom nog even de feiten op een rijtje.

In alle landen die aangesloten zijn bij ISO c.q. JTC1 loopt nu de evaluatie van DIS 29500, populair bekend onder de naam Microsoft Office Open XML). Omdat het via een zg. fasttrack procedure is ingebracht (een uitvinding van het Europese commerciele standaardenmaker ECMA, die 75% van alle fasttracks op zijn naam heeft staan) wordt feitelijk een bestaande specificatie beoordeeld op geschiktheid (het normale proces is op basis van werkgroepen binnen ISO/JTC1). Op 2 september 2007 moeten alle landen die willen stemmen hun stem hebben aangeleverd, en belangrijker nog: hun commentaren. Als er genoeg landen zijn die niet akkoord gaan (zoals nu dus de VS) wordt op basis van de feitelijke commentaren uiteindelijk door het ISO-secretariaat besloten of het voorstel door kan - de stemmen zijn meer een graadmeter.

Het normaliter verantwoordelijke Amerikaanse INCITS V1 committee (een zogenaamde schaduwcommissie van ISO/JTC 1 SC 32, net als het Nederlandse NEN 381034 waarvan ik voorzitter ben) kwam na een turbulente periode (http://www.robweir.com/blog/2007/07/ooxml-fails-to-gain-approval-in-us.html) in een unieke positie: de groep kon in de veranderde samenstelling niet voldoende steun krijgen voor tegenstemmen, kon echter ook niet voorstemmen, en het wou zich ook al niet van stem onthouden. Een controversiele situatie die internationaal niet uniek was.

Daarop werd het bestuur van INCITS (een Amerikaanse commissie, ondanks de verwarrende naam InterNational Committee for Information Technology Standards) verantwoordelijk voor het bepalen van de inhoud van de stem. Het stuk van Jasper Bakker behandelt het inderdaad nieuwswaardige feit dat het bestuur nu heeft besloten niet voor te stemmen.

NIST is geen 'andere Amerikaanse ISO-stem' maar maakt deel uit van het bestuur van INCITS - net als Apple, Intel, Sony, Microsoft, GS1 US, IBM en Oracle. NIST geeft net als een meerderheid van het bestuur (samen met onder meer de vertegenwoordiger van de Amerikaanse defensie) in deze ronde dus geen steun voor OOXML zoals het nu op tafel ligt. Het gaat dus niet om dat men tegen de versnelde procedure is, maar men is niet voor de feitelijke standaard DIS 29500. Interessant is de betekenis van de onthouding van stemmen door IEEE, die mede aan de basis lag voor de uitkomst. Wat de uiteindelijke stem vanuit de VS wordt ('dissapprove' of 'onthouding'), moet nog besloten worden.

De Nederlandse schaduwcommissie besluit als alles goed is later deze week tijdens een vergadering in Delft wat de Nederlandse stem wordt. In de commissie zitten op dit moment vertegenwoordigers van IBM, Infosupport, Internet Society, Kennisnet, Microsoft, Macaw, SUN, Surfdiensten en Vrijschrift. In Nederland wordt met consensus en niet met een stemming gewerkt. Mocht normcommissie NEN 381034 er niet uitkomen, dan is uiteindelijk het bestuur van NEN net als in het geval van INCITS verantwoordelijk. In het NEN-bestuur zitten op dit moment Corus, InnovatieNetwerk, Essent, Nederlands Elektrotechnisch Comit?, Arbo Unie, NVZ Vereniging van Ziekenhuizen en Koninklijke BAM Groep.

Met vriendelijke groet,
Michiel Leenaars
Directeur Internet Society Nederland

Voor een uitgebreidere verslaglegging over INCITS en OOXML zie verder:

http://www.betanews.com/article/Not_Enough_INCITS_Voters_Recommend_Microsoft_OOXML_to_ISO/1186792876

To reflect the international activities of the Europe-based Ecma organization the name was changed in 1994 to: Ecma International - European association for standardizing information and communication systems.


Before 1994 it was known as ECMA - European Computer Manufacturers Association.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-08-13T00:13:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.