'Gebruik Web 2.0 voor ontwikkelingshulp'

Dit artikel delen:

Eind september is in Rome een conferentie over de inzet van interactief internet bij het bieden van ontwikkelingshulp aan derdewereldlanden. Web 2.0 is namelijk erg geschikt om bijvoorbeeld trainingen op afstand te geven.

Op welke manier kan interactief internet de beste bijdrage leveren aan de ontwikkeling van landbouw in de Derde Wereld? Dat is de centrale vraag tijdens Web2forDev, de driedaagse conferentie in Rome waar deelnemers vanuit de gehele wereld vanaf 25 september opafkomen. Naast veel westerse organisaties zijn veel organisaties uit Afrika en Zuid-Amerika aanwezig.

Hilde Eugelink van het Haagse International Institute for Communication and Development (IICD) is als organisator bij de conferentie betrokken. "Gebrek aan informatie en communicatiemogelijkheden staat duurzame ontwikkeling vaak in de weg. In Afrika zijn de afstanden groot, waardoor kennisuitwisseling lastig is. In dat opzicht kan ict een belangrijke toegevoegde waarde hebben. De verwachting is dat interactieve webmedia, Web 2.0 dus, een nieuwe impuls geeft aan de inzet van bestaande technologie. Denk bijvoorbeeld aan het trainen van mensen op afstand. De conferentie is bedoeld om de bestaande ervaringen met Web 2.0 te delen en te bekijken hoe het beter kan worden benut."

IICD is actief in negen landen en werkt daar al ruim tien jaar samen met lokale organisaties. In overleg met de lokale manager wordt er een inventarisatie gemaakt van de behoeften. Het IICD ontwikkelt vervolgens een programma met training, financiering en coaching, waarin vaak ook Nederlandse private ondernemingen meewerken. Zo strikte de organisatie onder meer Atos Origin, Interaccess en Ordina.

Eugelink: "Het is een lang proces waarbij we nu nog aan de basis werken: technische kennis overdragen, lokale kennisplatforms opzetten en het formuleren van ict-beleid, zodat ict uiteindelijk een structurele impuls geeft aan de economische ontwikkeling en basale voorzieningen als onderwijs en gezondheidszorg."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-09-24T11:03:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.