'Bedrijven serieuzer met Second Life'

Dit artikel delen:

De hype rondom Second Life is voorbij. De fase van experimenteren ook. Bedrijven kijken nu serieuzer naar virtuele werelden. Dat stelt EPN, een stichting die onderzoek doet naar de invloed van ICT op de samenleving.

De virtuele 3D-wereld van Second Life is zijn hype voorbij en wordt nu serieuzer benaderd dan voorheen. Dat komt uit nieuw onderzoek van Stichting EPN, die de maatschappelijke invloed van ict in de gaten houdt.

EPN deed vorig jaar als eerste in Nederland serieus onderzoek naar Second Life. De media-aandacht die volgde op het eerste onderzoek, droeg mede bij aan de hype die pas inzakte toen begin dit jaar de eerste cijfers over het actieve gebruik van Second Life werden gepubliceerd.

Bedrijven

Het voorbijgaan van de hype, geeft ruimte voor een meer genuanceerde benadering van Second Life en andere virtuele werelden, lijkt EPN te redeneren. "Wij juichen toe dat bedrijven en instellingen vanuit een eerste enigszins ongerichte experimenteerfase in toenemende mate serieuze onderzoeken en projecten opzetten," aldus EPN. "Dat doen deze partijen om de zakelijke en communicatieve mogelijkheden van virtuele werelden te ontdekken en toe te passen."

Om deze ‘serieuze benadering' te ondersteunen, richtte EPN dit voorjaar samen met vier universiteiten het Platform Virtuele Werelden op. Het is een platform dat de kennis over virtuele werelden en driedimensionale interfaces wil bevorderen. Bedrijven die deelnemen aan het platform zijn ING, ABN Amro en Philips. Vandaag is de site die bij het platform hoort gelanceerd.

EPN noemt een aantal voorbeelden van partijen die serieus bezig zijn met virtuele werelden. De Haagse Hogeschool gaat bijvoorbeeld met TNO en Microsoft een demo ontwikkelen over ‘werken in virtuele werelden." Philips onderzoekt ‘collaborative design'-toepassingen. En Zoetermeer is in overleg met verschillende bedrijven in de stad om te kijken hoe zij een ‘plek kunnen krijgen' in het virtuele Zoetermeer. Ook onderzoekt Zoetermeer welke overheidsdiensten kunnen worden aangeboden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ook kleine bedrijven zijn actief op second life. Het bedrijf Van Tilburg Innovation heeft een kantoor gehuurd op de locatie Enschede (214.88.28). Van daaruit wordt middels projecten geexperimenteerd met de nieuwe mogelijkheden. Het eerste project is een Business Alpha: "come and see".

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-09-27T15:49:00.000Z Redactie Computable/Emerce
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.