Managed hosting door True

KPN bouwt nieuw datacentrum in Almere

Dit artikel delen:

KPN bouwt in Almere een nieuw datacentrum om aan de verwachte vraag naar gehoste diensten te kunnen voldoen. Dit vijfde 'CyberCenter' beschikt over een forse datavloer en wordt november 2008 geopend.

KPN gaat in Almere een nieuw cybercenter bouwen. Het datacenter moet voldoen aan de aanblijvende marktvraag naar datacenter-diensten. KPN biedt al langer in samenwerking met partners gehoste applicaties aan, zoals Exact Online en Exchange Online. Het aanbieden van 'software as a service' is een volgende stap, zo heeft het bedrijf eerder al bekendgemaakt. Hoewel KPN hiervoor geen tijdspad noemt, lijkt de voormalige telecomreus zich met het vijfde CyberCenter klaar te maken voor de verwachte groei van het aanbieden van internet-services.

Infrastructuur

KPN maakt hierbij slim gebruik van de eerder opgebouwde infrastructuur voor het vaste net. Zo werden de andere CyberCenters voorheen alleen gebruikt voor kwaliteitsbewaking van het vaste net, maar dienen deze nu als infrastructuur voor het aanbod van gehoste applicaties. Voordeel hierbij is onder meer dat het netwerk al dubbel redundant is uitgevoerd.
Het nieuwe datacentrum beschikt over vijfduizend vierkante meter datavloer en over 2000 watt per vierkante meter aan vermogen. Dit zal echter verder stijgen, stelt KPN. Toegang tot het nieuwe gebouw, dat wordt ontwikkeld door Borchveste, is biometrisch beveiligd. KPN wil niet zeggen of dit middels vingerafdrukherkenning of irisscanning is, maar stelt dat het om de 'modernste beveiligingstechnieken' gaat.

Bij de bouw van het pand wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met het gebruik als datacentrum, zo blijkt uit aanvullende documentatie die bij de provincie Flevoland is ingediend ten behoeve van de aanvraag. Zo komen er speciale installatieruimtes voor hybride koelapparatuur en ondergrondse opslagtanks voor de diesel die in geval van nood de 32 noodstroomaggregaten in de lucht houden.

Voor de koeling maakt Borchveste gebruik van een intelligent klimaatsysteem dat zijn koelgedrag aanpast aan de buitentemperatuur en dat gebruik maakt van onder meer het 'free cooling'-principe. Het koelwater dat nog wel nodig is, wordt onttrokken uit een nabijgelegen kanaal.

KPN opende in juni 2007 eenmalig de deuren van het Cybercenter op Schiphol voor een kijkje achter de schermen. zie de video

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.