Numerieke domeinnamen worden opnieuw geveild

Dit artikel delen:

De Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) gaat een aantal numerieke nl-domeinnamen opnieuw veilen omdat er fouten zijn gemaakt tijdens de registratie. Doordat enkele bedrijven meerdere servers inzetten, konden andere organisaties niet de gewenste domeinnaam registreren.

De Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) gaat 4060 van de eind februari geveilde numerieke nl-domeinnamen opnieuw uitgeven, omdat er fouten zijn gemaakt bij de veiling er van. In totaal werden destijds 14.409 van dit soort webadressen die alleen uit cijfers bestaan, geregistreerd. De veiling leidde tot veel commotie omdat het stemproces niet eerlijk zou zijn verlopen.

SIDN concludeert na eigen onderzoek dat het registratieproces, de zogenaamde 'landrush' niet eerlijk verliep omdat twee bedrijven, Hoekstra Media Services en BliXem Internet Services, 'beduidend meer machines' (servers, red.) inzetten dan de overige partijen en daarmee het veilingproces frustreerden. Zo wisten de genoemde bedrijven een meerderheid van de aangevraagde domeinnamen te registreren. SIDN concludeert: 'Het onderzoek toont aan dat tijdens het eerste uur van de landrush twee deelnemers zeer veel registratiecapaciteit bezet hebben gehouden.

Uitgifte

De domeinregistrator is met de bedrijven overeengekomen dat ze 4060 van de geregistreerde domeinnamen beschikbaar stellen voor nieuwe uitgifte. De SIDN moet nog beslissen hoe de vrijgekomen domeinnamen zullen worden vrijgegeven voor publiek. Over die methode wordt momenteel overlegd.

ISP Connect, de branchevereniging van hostingbedrijven, stelde eerder aan de hand van onderzoek vast dat ruim driekwart van de hostingbedrijven die bij de branchevereniging zijn aangesloten, de SIDN-systemen pas na ruim een half uur konden bereiken. Volgens de branchevereniging kon 41 procent van de ondervraagde hostingbedrijven geen enkele domeinnaam registreren die door klanten was aangevraagd.

Gesjoemel

ISP Connect voorzitter Arnout Veenman, die aanvankelijk eiste dat de veiling in zijn geheel over moest: "Het is onmogelijk om in deze fase de veiling nietig te verklaren. Dat had SIDN meteen moeten doen, toen duidelijk werd dat er gesjoemeld is met de registratie. Inmiddels zijn de domeinen al actief, die kun je niet meer terugnemen. Bovendien schaadt je dan de bedrijven die wel eerlijk aan hun domein zijn gekomen."

"Het is opvallend dat het zo lang heeft geduurd voordat de SIDN heeft toegegeven dat er fouten zijn gemaakt", vervolgt Veenman. "Wij hebben ze na klachten van onze leden meteen gewaarschuwd maar ze hebben eerst wekenlang volgehouden dat er niets aan de hand is. Nu maken ze een draai van honderdtachtig graden. Onze brancheorganisatie vindt dat er meer toezicht moet komen op SIDN om dit soort fouten in de toekomst te voorkomen."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-03-25T14:02:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.