Microsoft waarschuwt voor IE8

Dit artikel delen:

Microsoft begint een voorlichtingscampagne waarin het bedrijf waarschuwt voor incompatibilteit van websites met Internet Explorer 8. Die nieuwe versie volgt webstandaarden meer dan de voorgaande versies. Dit zorgt echter voor problemen.

Veel websites en webapplicaties zijn afgestemd op de marktdominante webbrowser Internet Explorer (IE), die Microsoft meelevert met Windows. Tot op heden houdt IE zich echter niet zo goed aan webstandaarden. Microsoft brengt daar met de aanstaande versie 8 verandering in.

Dat betekent echter problemen voor websites die zich houden aan IE-eigen technologie, dus van voorgaande versies. Die sites en applicaties werken niet goed meer in de nieuwe Microsoft-browser. De leverancier biedt een lijst met probleemgevallen. Daarop staan naast applicaties van derden, zoals Skype en HP Smart Web Printing, ook Microsofts eigen Visual Studio .NET versie 7 en Windows Live Mail. Ontwikkelomgeving Visual Studio loopt vast als IE8 bèta 2 is geïnstalleerd.

Stappenplan

De incompatibiliteit van IE8 met IE-gerichte websites is al enige tijd bekend, maar Microsoft waarschuwt er nu zelf voor. De softwareproducent start een voorlichtingscampagne om gebruikers en webmasters te informeren.

Daarnaast biedt het bedrijf een stappenplan voor webmasters om hun sites te controleren en eventueel aan te passen. Die 'readiness toolkit' voor IE8 biedt basale informatie, maar ook specifieke tips voor ontwikkelaars die werken met ActiveX, AJAX (asynchronous Javascript and XML), toolbars en andere programmatuur die afhankelijk is van een webbrowser.

Aanpassingen vereist

De betere ondersteuning voor webstandaarden vereist namelijk aanpassingen van websites. Een niet-compatible website kan IE8 wel de instructie geven terug te vallen op de ingebouwde IE7-modus. Websites worden dan dus weergegeven zoals Internet Explorer 7 dat doet.

Dit vereist echter ook een aanpassing van websites; webmasters moeten een speciale tag invoegen. Bèta 1 van IE8 doorstond al de Acid2-browsertest voor webstandaarden. De IE-ontwikkelaars meldden dat vol trots op hun teamblog. Bèta 2 is nu net vrijgegeven en voor iedereen te downloaden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

De waarde van een standaard wordt bepaald door de mate van bereidheid zich aan een standaard te conformeren. Moft conformeert zich niet en de klanten gaan mee. Moft conformeert zich nu wel en de klanten zijn de klos. Mooi werk, heren, mooi werk.

Groeten, Ed

Ik heb de beta ook geinstalleerd en deze liep bij mij na vijf seconden vast. Toen heb ik de IE 8 beta 2 verwijderd via het configuratiescherm en nu heb ik weer gewoon IE 7, dus (bij mij) is het niet echt onomkeerbaar.

Verdiende loon voor de sukkels die IE-only websites geschreven hebben. Ieder zichzelf respecterende webontwikkelaar weet wat standaards zijn en heeft zich daaraan te houden. Uit gemakzucht IE's eigen standaards te volgen komt dus nu tamelijk duur uit...

@Jan van Leeuwen:

Wat een kortzichtige reactie! IE was lange tijd zonbeetje de enige webbrowser waar consumenten en bedrijven mee werkten. Het aandeel van andere browsers was te verwaarlozen. Omdat het marktaandeel van IE zo groot was, en nog steeds is, maakten veel ontwikkelaars hun websites zo goed mogelijk compatibel met IE. Immers, waarom zouden ze hun website compatibel moeten maken met die paar procent die een andere browser gebruikt? Daar liggen de grote bezoekersaantallen toch niet.. Tis net als met software in feite. Waarom zou ik mijn computerspel (bijvoorbeeld) compatibel maken met Linux als ik weet dat het grote geld toch bij de Windows gebruikers te halen valt? Het draait om geld en bezoekersaantallen, meer niet.

Tegenwoordig ligt het beeld iets anders en worden steeds meer websites die vroeger IE-only waren compatibel met browsers zoals Firefox. Maar dat neemt niet weg dat IE nog steeds de meest dominante browser op de markt is.

Ik juich het in ieder geval van harte toe dat IE nu meer compatibel wordt met de gangbare webstandaarden. Ik herinner me nog goed dat ik voor verschillende sites aardig wat fixes, tweaks, en workarounds moest bedenken of opzoeken om de boel zowel in Firefox als in IE aan de praat te krijgen. Het was soms echt een hel en daarom ben ik blij dat dit soort praktijken straks niet meer, of veel minder nodig zijn.

En oh ja.. Die webontwikkelaars volgden niet IE's eigen standaarden uit gemakzucht, o nee! Het was vaak pure noodzaak om de zooi werkbaar te houden onder IE, en vaak meer werk dan een pagina schrijven voor een 'normale' webbrowser, dus je argument slaat nergens op.

Ongetwijfeld zal deze ontwikkeling veel webdevs behoorlijk irriteren, maar als dit leidt tot betere compatibiliteit met meer alternatievere browsers, zoals Opera en Safari dan lijkt het mij een goede move, het werd tijd!

@Remon

Standaards worden niet voor niets definieerd. Het W3C bestaat ook al wat langer. Maak je, ondanks dat,Sites IE-only dan ben je kortzichtig bezig. Op de lange termijn, dat wordt nu bewezen, zal de standaard aangehouden worden. Maar ja om dat te leren moet je ook wat ouder zijn mijn beste Remon.

Daarnaast moet je de moed hebben standaards aan je klanten te verkopen, heel simpel vraag maar of ze alle MAC-gebruikers willen uitsluiten of niet. Te zeggen dat je IE-specefieke zaken nodig hebt om "de zooi" werkend te maken doet niet veel goeds vermoeden m.b.t. de kwaliteit van die "zooi".

Wordt het toch tijd over te stappen op andere browsers! Die blijven de incompatibiliteit wel ondersteunen. Kan een bedrijf zich nog arroganter opstellen? Eerst alle standaards jarenlang aan hun laars lappen en dan hun eigen klanten voor gek zetten, omdat ze (nog) meer winst ruiken, als ze zich aan de gangbare normen gaan houden!
Driewerf schande!

@Remon van der Pol
"Wat een kortzichtige reactie! IE was lange tijd zon beetje de enige webbrowser waar consumenten en bedrijven mee werkten. "

Ik weet niet hoe lang jij in de ict industrie rondloopt Remon, maar "er was eens een firma NetScape" die allang een browser op de markt (1994)had, voor dat Microsoft uberhaupt het belang van Internet inzag als bedrijf!
http://nl.wikipedia.org/wiki/Netscape_Navigator

We spreken hier van de tijd 1994-1996, de opkomst van het WWW internet zoals we dit nu kennen, in de tijd van de wieg van bla bla bla Web "1.0"

Het is dat Microsoft IE ingebouwd heeft in het Windows platform, zo diep dat het er niet meer uit te hakken is voor een gewone gebruiker... Hierdoor hebben vele mensen geen keuze gehad (of willen nemen) en is de "Windows wereld" gewoon IE door de strot geramd door Redmond. zoals zovele ander zaken uit de Microsoft factory.

IE-8 is gewoon de volgende poging om iedereen die vastgezogen zit in het windows moeras, HUN versie van een browser op te dringen! En via allerhande standaarden ook nog verwachten dat de rest van de vrije wereld deelneemt aan deze onzin! Hoe bedoel je dominant..

IE-8 Internet Exploder en (ongewild) remote management tool van alle pc's die aan het internet opgeknoopt zitten via een Windows besturings systeem en een IE "browser"..
Was het maar een browser(applicatie), dan kon je 'm tenminste de-installeren, bleef je os ten minste nog draaien na een bug in je "browser", en was ie te verwijderen zoals ieder ander stuk software waar geen behoefte meer aan hebt..

IE-Only sites:
worden vaak gebouwd in Microsoft-toko's door luie (of nog onbewuste) ontwikkelaars! Mensen die er (bewust) geen rekening willen houden dat er ook nog een ict wereld bestaan buiten windows :-) en via hun IE only site de webzoeker toch dwingen om dit IE shit op hun computer te gebruiken.

Een goede website is browser onafhankelijk!
Maar ja... om dat te kunnen moet je echt vestand hebben van websites bouwen en niet je webstek in elkaar laten "templeeten en wizzarden" ;-)

"Open your windows and discover the world and internet again"
[deze posting is geschreven op Linux via Firefox"]

RVermey,

Schreeuw het a.u.b. luid van de daken zo dat het in de dikke scheldels van iedere web-ontwikkelaar doordringt:

"Een goede website is browser onafhankelijk!"

Bedankt voor de duidelijke taal. Zou Remon het nu begrijpen denk je ?????

@Jan van Leeuwen,
Wie zwijgt stemt toe... of zou Remon behoren tot de "point-and-click" webdeveloper generatie.

Ik heb zelf mijn eerste homepage gebouwd in notepad ergens in 1994-1995, dus ik weet het verschil tussen W3C HTML en de bagger die microsoft tools ertussen gooien om het gehele WWW mee te zuigen in de Microsoft variant van het internet.

Meer lezen...
http://home.wanadoo.nl/henryv/lucid.html

Ik zit me af te vragen hoe erg IE 8 zich aan de echte standaarden gaat houden.

Kunnen ze dat wel? Vraag ik me af.

En ik vraag me wel is af of het ruimtelijk inzicht van een panda beter is dan dat van mij.

Microsoft kan het wel, maar wilde het voorheen gewoonweg niet.

Nog een tip voor alle aanstaande IE8 gebruikers

Download de beta eens van Google Chrome :-) en probeer een andere manier van internet surfen. Op mijn systeem loopt ie minimaal 3x sneller :-) dan IE

Wordt jij nooit moe van jezelf ? Overigens was Nescape (idee EN delen van de broncode) ook gewoon gestolen van Mosaic dus als je dan toch een stuk proza schrijft, dan in ieder geval historisch correct.

http://www.donmouth.co.uk/web_design/browsermuseum/browsermuseum.html


Heb IE8 geinstalleerd maar kan nu in mijn website de broncode niet meer veranderen,die heeft nu een rood gekleurde tekst. Weet iemand raad? Anders moet ik terug naar IE7.
J.Spijker

PROJECT L.U.C.I.D -- het 666 universeel controlesysteem van het beest

Het 666 universeel controle systeem van het beest is ontworpen en wordt in de Verenigde Staten en over de hele wereld ingevoerd. We wisten dat het eraan kwam. Het is er nu en spoedig zal er geen plaats meer zijn om u te verbergen. Een griezelige nachtmerrie -- een totalitaire politiestaat -- is nabij. Dat is de grondige en goed gedocumenteerde boodschap en gewichtige waarschuwing van dit boek. Denk vooral niet dat u en uw geliefden zullen kunnen ontsnappen aan dit reusachtige computersysteem dat op ons pad ligt. Als project L.U.C.I.D eenmaal volledig operationeel is zal iedere man, vrouw en kind in de afschuwelijke cyberelektronische greep van dit computersysteem vallen. Lees verder: http://www.openbaring.org/lucid.html

@ J.Spijker

Ik heb hetzelfde probleem, maar als je je .html bestand opent in kladblok, krijg je de broncode die je kunt aanpassen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-08-29T09:34:00.000Z Jasper Bakker


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.